Land van tulpen, molens, klompen en startups
Startups zijn hot. En Nederland werkt eraan om ze een vliegende start te geven. Sterker nog, ons land wil hierin het middelpunt van de wereld vormen. Daarvoor wordt het ene na het andere initiatief in het leven geroepen. Zoals StartUpDelta met als blikvanger oud-politica Neelie Kroes, vanaf 1 juli opgevolgd door prins Constantijn, en in mei vond in Amsterdam het Startup Fest Europe plaats om te pitchen, te leren en te dromen.
Deze nieuwsbrief is geheel gewijd aan startups. Dus leest u over minister Henk Kamp van Economische Zaken die met miljoenen euro’s over de brug komt, dat gevolgen heeft voor het salaris van de DGA. De modelovereenkomsten, de opvolger van de VAR, komen aan bod en u leest over het belastingvoordeel voor expats.
Nieuwsgierig over wat Koppel Belastingadviseurs voor startups kan betekenen? Lees dan ook de ervaringen van Saeed Younesi, oprichter van IT-bedrijf Oramon.
Financieel cadeautje voor startups
Een mooi cadeautje schonk Kamp de startups tijdens het Startup Fest. Hij kwam met 50 miljoen euro om verder te groeien. Daarvan is iets meer dan de helft, 27 miljoen euro, bestemd voor versoepeling van de gebruikelijkloonregeling voor innovatieve bedrijven, namelijk het DGA-salaris.
Deze stap geeft Startups meer financiële armslag. Hoe zit dat? Volgens de regels van de Belastingdienst moet een ondernemer zichzelf jaarlijks een minimum DGA-salaris van €44.000 uitbetalen. Met de versoepeling wordt dat €18.295,20. Tel uit je winst. Die kan worden gestopt in de startup.
Zzp’ers helpen startups met groeien
Wie in de opbouwfase zit van een startup kan plotseling extra personeel nodig hebben. Geweldig, zeker als het gaat om een groei. Maar een vast contract is toekomstmuziek, want zoveel geld zit er immers nog niet in de kas. Daarbij is het natuurlijk de grote vraag of de groei aanhoudt. Dus bij wie belt u dan? De zzp’er (zelfstandige zonder personeel). Flexibel en u wordt niet lastiggevallen met loonheffingen.
Tot 1 mei van dit jaar gold de VAR-verklaring om de relatie tussen opdrachtgever en -nemer te bestendigen. Sindsdien moeten we het doen met de Wet DBA en modelovereenkomsten. Leer er hier meer over. Zoals bij elke verandering gaat ook deze gepaard met de nodige zorgen. Leden van het Register van Belastingadviseurs tonen zich sceptisch over de wet, blijkt uit een poll. 73 procent verwacht dat de wet mislukt. Een kwart denkt dat de fiscus over te weinig controle- en handhavingsmogelijkheden beschikt en bijna de helft gelooft niet in de werking van de modelovereenkomsten. Maar hoe sceptisch de RB-leden ook zijn, wie met zzp’ers werkt, ontkomt niet aan de modelovereenkomsten.
Startups profiteren van belastingvoordeel met expats
Startups zijn altijd op zoek naar talent. Talent dat niet altijd te vinden is binnen Nederland. Dan moet het wel financieel aantrekkelijk zijn om slimme en ambitieuze buitenlanders aan te trekken. Ondanks kritiek van de Algemene Rekenkamer en van Tweede Kamerleden – die laatsten vinden de kosten te hoog – laat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) de 30 procent-regeling voor expats intact.
Wat houdt deze regeling in? Een werkgever mag 30 procent van het expatloon, inclusief vergoeding, belastingvrij verstrekken. Dit gaat echter niet zomaar. Daarvoor heeft de werkgever toestemming nodig van de Belastingdienst. Samen met de werknemer moet een verzoek worden ingediend en er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.