Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Het is over en uit met de VAR: vanaf 1 mei geldt de DBA

Ze maken gebruik van het bedrijfsgereedschap, lopen rond in een hesje van het bedrijf en zitten in het bedrijfsbusje. Met de VAR-verklaring in de hand konden zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zonder probleem meeliften met hun opdrachtgever. Tot aanstaande 1 mei. Dan treedt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) in werking, de opvolger van de VAR-verklaring.

De DBA moet de arbeidsrelatie opdrachtgever-opdrachtnemer bevestigen. Die verhouding werd tot dusverre op diverse manieren ingevuld, waardoor het niet duidelijk was wanneer er sprake was van een dienstbetrekking of niet. Aan de hand van modelovereenkomsten (hierover later meer) wordt de relatie vastgelegd. Maar waar de DBA klaarheid moet brengen, zijn er vooralsnog veel vragen. Koppel Belastingadviseur geeft antwoord.

DBA: termijn van 1 mei is niet in beton gegoten

De onduidelijkheid begint al met de datum, 1 mei dus. Toevallig ook de Dag van de Arbeid. Die datum blijkt niet zo standvastig te zijn. Want vanaf 1 januari 2017 gaat de fiscus daadwerkelijk de arbeidsrelatie controleren. Hoe de Belastingdienst dat gaat doen, is niet helder. De oudere generatie ambtenaren staat op het punt te vertrekken. Dan maar zzp’ers inzetten? Kan de fiscus meteen de DBA ervaren.

Ook van die controles hoeft niet direct wakker te worden gelegen. Zzp’ers en opdrachtgevers hebben tot 1 mei 2017 de tijd om te bepalen of het nodig is om met een modelovereenkomst te werken. Tot deze datum mogen ze ook bekijken welke overeenkomst het beste past bij de manier waarop ze werken. Wel moeten beide partijen in 2016 al actief bezig zijn om te bepalen hoe ze de arbeidsrelatie invullen, zodat de zzp’er niet in loondienst werkt. Maar pas na 1 mei 2017 gaat de Belastingdienst handhaven.

Modelovereenkomst legt arbeidsrelatie vast

De term modelovereenkomst is al gevallen. Wat houdt die precies in? Als er twijfel is rond de gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en zzp’er kan een modelovereenkomst worden ondertekend. Met andere woorden: wanneer het onduidelijk is of er sprake is van een dienstverband. Een overeenkomst is niet verplicht.

Met zo’n overeenkomst voorkomt de opdrachtgever dat hij/zij loon moet heffen of een boete of naheffing krijgt en weet elke partij zeker dat er geen sprake is van een dienstverband. Op de site van de Belastingdienst kunt u de algemene modelovereenkomsten downloaden. U hoeft de overeenkomst dan niet voor te leggen aan de fiscus. Maakt u zelf een overeenkomst dan kunt u deze ter goedkeuring voorleggen aan de fiscus, dan zijn bij de goedkeuring daar ook de slapeloze nachten verleden tijd.

De Belastingdienst geeft ook uitleg in een filmpje. Opdrachtgevers kunnen deze video bekijken. Zzp’ers kunnen hier terecht.

Een nieuwe wet roept altijd veel vragen op. Wilt u meer weten over de DBA? Neem dan gerust contact met ons op.

Send this to a friend