Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marcel Frazer

18-12-2023

Eindejaartips 2023 voor werkgevers

Waar moet u als werkgever in 2023 fiscaal nog op letten en met welke fiscaal-arbeidsrechtelijke wijzigingen moet u vanaf 1 januari 2024 rekening houden?

Vrije ruimte werkkostenregeling:

De vrije ruimte van de werkkostenregeling biedt u als werkgever de mogelijkheid om vergoedingen of verstrekkingen die eigenlijk belast moeten worden, toch onbelast aan uw werknemers te kunnen uitkeren.

In 2023 is de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) 3 % van de eerste € 400.000 aan fiscaal loonsom en 1,18 % van het bedrag boven die € 400.000. In 2014 wordt de vrije ruimte verlaagd naar 1,92 % van de eerste € 400.000 en 1,18 % van het meerdere.

Tip: Het kan lonen om vergoedingen of verstrekkingen die u in 2024 wilt geven, naar voren te halen. Bij een loonsom van boven € 400.000 scheelt dat € 4.320 wat u meer kunt vergoeden. Dat heeft uiteraard alleen zin als u momenteel niet alle vrije ruimte voor 2023 heeft benut.

Bonus

Het is ook mogelijk een bonus of een eindejaarsuitkering via de vrije ruimte onbelast uit te keren. Houd daarmee rekening met de grens van € 2.400. De Belastingdienst heeft namelijk goedgekeurd dat u als werkgever een dergelijk bedrag mag opnemen in de vrije ruimte zonder dat de gebruikelijkheid wordt getoetst.

Tip: Dit betekent dat als u in 2023 nog voldoende ruimte over heeft, deze nog gebruikt kan worden voor het belastingvrij uitkeren van een bonus van maximaal € 2.400 per werknemer.

Personeelsfeest op de werkplek:

Als u een plek zoekt om een personeelsfeest te houden, denkt u waarschijnlijk niet direct aan uw eigen kantoor en/ of bedrijfsgebouw. U kunt daarmee echter wel veel belasting besparen vanwege het feit dat verstrekkingen op de “werkplek” belastingvrije zijn. Het begrip werkplek is fiscaal erg ruim: dit zijn alle plaatsen waar u als werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent, dus ook een eigen parkeerterrein, kantine of magazijn. Door daar uw bedrijfsfeest te houden, wordt er geen belast voordeel door uw werknemers genoten. Ook niet als u bijvoorbeeld een artiest of een cateraar inhuurt. Ook een maaltijd tijdens uw feest op de “werkplek” is nauwelijks belast. Fiscaal dient u namelijk uit te gaan van een vast bedrag van € 3,55 (2023) per werknemer per maaltijd, ongeacht hoe uitgebreid die is.

Besluit u uw personeelsfeest toch extern te organiseren, dan zijn de kosten per werknemer bij hen belast loon. Wilt u dat niet, dan kunt u belastingheffing bij uw personeel voorkomen door het feest onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Deze eindejaartips zijn zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Koppel Services BV aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie.

Send this to a friend