Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Zorgenkindje de Belastingdienst wellicht onder strenger toezicht

Zorgenkindje de Belastingdienst wellicht onder strenger toezicht

De Belastingdienst houdt de gemoederen aardig bezig. Vorige maand kwam staatssecretaris Snel van Financiën nog met een nieuw idee hoe de Belastingdienst beter moet gaan presteren. Nu stelt PVV-Kamerlid Tony van Dijck voor dat Snel beter op zijn zorgenkindje moet letten. Terwijl de Kamer zich buigt over de problemen bij de fiscus, gaat laatstgenoemde vrolijk verder met de dagelijkse beslommeringen. Eind mei bijvoorbeeld hebben zij bijna 2000 bezwaren van ondernemers afgewezen rondom de btw-correctie voor privégebruik van een auto van de zaak.

Aan de andere kant is de fiscus minder streng voor ondernemers als het gaat om een bedrijfsovername of schenking van een familielid. Vooral voor startende ondernemers kan de Belastingdienst best coulant zijn. Uit onderzoek blijkt dat zij het meeste belastingvoordeel genieten als zij een zaak overnemen van hun vader, moeder, opa, of tante. Wij laten u de verschillen per land zien.

Menno Snel mogelijk ‘babysitter’ Belastingdienst

PVV-Kamerlid Tony van Dijck wil dat de Belastingdienst strenger gecontroleerd wordt. Hij heeft hiervoor eind mei een voorstel ingediend in de Tweede Kamer dat door alle andere oppositiepartijen wordt gesteund. De reden van dit voorstel? De Algemene Rekenkamer concludeerde onlangs dat de problemen bij de fiscus nog altijd onverminderd zijn. Dit zou kunnen leiden tot verstoring van hun primaire proces: belasting innen. En daar gaat het kabinet natuurlijk niet op zitten wachten.

Volgens het voorstel moet staatssecretaris van Financiën Menno Snel er nog meer bovenop zitten en de Kamer gedetailleerder en regelmatiger op de hoogte houden van de vorderingen rondom de grootschalige reorganisatie. Eerder berichtten wij u al over de perikelen rondom de stroef verlopende veranderingen bij de fiscus. Door dit nieuwe verzoek en massale steun wordt alleen maar meer duidelijk dat de Belastingdienst nog een lange weg te gaan heeft en dat die alles behalve netjes geasfalteerd is.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft wel oren naar strenger toezicht, maar hij geeft ook aan dat meer controle kan leiden tot verlies van focus. Daarom stelt hij, als reactie op het verzoek van van Dijck, voor dat hij eerst om de tafel gaat met rechterhand Snel om de voor- en nadelen door te nemen.

Wordt vervolgd dus. Koppel Advies houdt u uiteraard op de hoogte.

Fiscus wijst bijna 2000 bezwaren af rondom privégebruik auto

Bijna 2000 ondernemers hebben vorig jaar een bezwaar ingediend bij de Belastingdienst rondom de btw-correctie voor privégebruik van hun bedrijfsauto. Zij menen veel minder privé-kilometers te hebben gemaakt met hun bedrijfsauto dan bij de fiscus bekend is en eisten daarom een correctie. De Belastingdienst heeft hen toen gevraagd bewijs aan te leveren om hun standpunt te staven. Nu blijkt dat het aangeleverde bewijs niet goed genoeg is. ‘Allemaal zijn ze individueel afgewogen en afgewezen’, laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën weten. Een bittere pil voor de indieners.

Omdat iedereen het druk heeft en een kilometerregistratie gewoon een tijdrovend en vervelende klus is kozen veel ondernemers voor het vaste percentage. Wel gaven zij aan dit percentage te hoog te vinden en na een lange juridische strijd bepaalde de Hoge Raad dat deze ondernemers beroep mochten aantekenen mits goed onderbouwd. 1874 ondernemers hebben hiervan gebruik gemaakt, helaas zonder succes.

In 2011 zijn de regels rondom de btw-correctie privégebruik van bedrijfswagens veranderd. De keuze: of een kilometerregistratie bijhouden of een vast percentage van 2,7% van de cataloguswaarde van de auto afdragen. Na de wijziging zijn er al miljoenen bezwaren binnengekomen bij de fiscus.

Nieuwe ondernemers profiteren het meest bij bedrijfsovername

Heeft u een onderneming in Nederland die u (deels) via een schenking wilt overdragen aan uw kinderen of kleinkinderen, maar wilt u niet dat uw familie zich direct blauw betaalt aan belasting? Dan hebben wij goed nieuws. Uit recent onderzoek blijkt dat belasting op bedrijfsovername in Nederland goed te doen is. Accountantsorganisatie KPMG heeft 65 landen onder de loep genomen en gekeken hoe de belasting op bedrijfsoverdracht in ieder land geregeld is. Wij nemen een middenpositie in.

Startende ondernemers genieten het meeste voordeel. Zij betalen “slechts” tussen € 270.000 en € 273.000 als zij een familiebedrijf overnemen ter waarde van € 10.000.000. Tot een waarde van € 1.071.987 is de overname zelfs belastingvrij. Ter vergelijking: in Frankrijk betaalt men tot wel € 421.000 bij een overname met een bedrijfswaarde van € 10.000.000. In Canada wordt er ruim € 2.000.000 aan belasting afgedragen bij dezelfde bedrijfswaarde en in Zuid-Afrika tikt men ruim € 3.000.000 af bij dezelfde waarde. In Duitsland daarentegen kost een schenking niets aan belasting en zijn bedrijfsovernames met een waarde van € 90.000.000 belastingvrij.

Net zoals de schenker wil ook de Nederlandse bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) niet dat nieuwe ondernemers direct met een enorme belastingschuld zitten. Dit is niet gunstig voor het ondernemingsklimaat in ons land. Aan de andere kant is er nog wel ruimte voor verbetering concludeert KPMG. Maar wees hier ook scherp op, want een te grote versoepeling is fiscaal onwenselijk en kan uiteindelijk ten koste kan gaan van de economische groei van een land.

Meer weten over belasting op bedrijfsovername? Schroom niet, vraag het ons!

Send this to a friend