Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

De Belastingdienst blijft hannesen met zijn imago en reorganisatie

De Belastingdienst blijft hannesen met zijn imago en reorganisatie

De Belastingdienst kampt al jaren met een slecht imago. Hoe komt dit toch? Omdat ze vervelende regels opleggen of omdat ze ons zuurverdiende geld afnemen? Volgens hoogleraar Leo Stevens, grondlegger van het huidige belastingstelsel, ligt de oorzaak hiervan bij de overheid. Terwijl Stevens uitlegt hoe de overheid verantwoordelijk is voor wat er misgaat bij de fiscus, komt staatssecretaris Snel van Financiën met een nieuw idee hoe de Belastingdienst beter moet gaan presteren.

Toch is de fiscus zo slecht nog niet. Want wie te laat is met zijn aangifte hoeft niet direct een boete te betalen. Bent u te laat met uw aangifte over 2017? Maakt u zich dan niet direct zorgen. Er zijn nog genoeg manieren om ervoor te zorgen dat u geen (hoge) boete ontvangt. Wij leggen uit hoe u dit kunt voorkomen, maar wees er alsnog tijdig bij ook al hebt u 1 mei niet gehaald.

Staatssecretaris Snel vertraagt reorganisatie Belastingdienst

Volgens staatssecretaris Menno Snel is er door de grootschalige vernieuwing te veel onrust waardoor de dienst niet goed presteert. Daarom heeft hij besloten de modernisering van de fiscus te vertragen. De achterblijvende resultaten komen vooral door de aantrekkelijke vertrekregeling die de Belastingdienst heeft aangeboden aan zijn werknemers. Hierdoor vertrekken er meer mensen dan verwacht. Er zijn al ruim 2800 werknemers vertrokken en de komende twee jaar komen daar nog eens 2700 bij.

Tegelijkertijd zijn er te weinig financiële middelen om voldoende vervangers te werven. Snel trekt hiervoor € 100 miljoen uit. Dit bedrag haalt hij uit het budget dat gereserveerd staat voor de modernisering van de Belastingdienst.

De rigoureuze verandering werd anno 2014 in werking gesteld door toenmalig staatssecretaris Wiebes. Toen deze eerste poging te ambitieus bleek werd er hard ingegrepen. De Belastingdienst werd onder het bewind van Financiën geplaatst. Nu blijkt deze oplossing ook niet afdoende. Nieuw onderzoek in december wees uit dat de problemen bij de Belastingdienst te hardnekkig zijn. Kortom: er is meer tijd nodig om het op te lossen, terwijl de Belastingdienst ondertussen wel gewoon zijn werk moet doen.

De staatssecretaris gelooft nog steeds in de ingezette lijn, maar geeft aan vanaf nu een ‘stapsgewijze en beheerste aanpak’ te hanteren. Deze tussentijdse bijsturing kan ervoor zorgen dat de reorganisatie vertraagd wordt.

Belastingaangifte vergeten? Geen paniek

Heeft u uw belastingaangifte over 2017 netjes voor 1 mei ingevuld? Nee? Dan behoort u tot de ruim 300.000 Nederlanders die dit ook niet hebben gedaan. Niet handig, maar ook niet direct reden tot paniek. Iedereen die niet vóór 1 mei hun aangifte heeft ingevuld, ontvangt eerst een herinnering. Reageert u hier niet op? Dan kunt u een aanmaning verwachten. In deze brief staat wanneer u uw aangifte uiterlijk gedaan moet hebben. Voor mensen die in Nederland wonen, is dit gemiddeld vaak binnen 14 dagen. U krijgt dus niet direct een (hoge) boete als u iets te laat bent.

Wanneer kunt u die boete dan wel verwachten? Als u ook niet op de aanmaning reageert. De Belastingdienst gaat opnieuw controleren en als blijkt dat u geen uitstel heeft aangevraagd en ook niet uw aangifte heeft ingevuld kunt u een boete van minimaal € 369 verwachten. Vaker vergeten? Reken dan op een boete die kan oplopen tot wel € 5278.

Meent u recht op uitstel te hebben, dan is het goed om te weten dat u via uw fiscaal dienstverlener uitstel tot uiterlijk 1 mei 2019 kunt krijgen voor de aangifte over 2017. Blijkt achteraf dat u moet bijbetalen, dan is deze regeling niet handig. Er moet namelijk belastingrente betaald worden over de aanslag en dit is momenteel 4%.

Ons advies: bent u al te laat? Voorkom gedoe, vul vandaag nog uw aangifte in. Of laat het ons doen.

Grondlegger huidig belastingstelsel hekelt regels overheid

Hoogleraar Leo Stevens, de Johan Cruijff onder de fiscalisten en grondlegger en kritisch volger van ons huidige belastingstelsel, vindt de manier waarop de overheid regels oplegt aan de Belastingdienst onrealistisch en schadelijk. ‘Een groot probleem is dat de expertise in de Tweede Kamer te beperkt is. Er wordt te veel hap-snap-wetgeving doorgevoerd. Pas als een wet is ingevoerd, heeft men oog voor de consequenties’, aldus Stevens.

Volgens hem zijn er twee oorzaken aan te wijzen waardoor de Belastingdienst nu zo’n negatief imago heeft en waarvan hij de schuld bij de overheid legt:

  • Er zijn fiscale instrumenten ontwikkeld die rechtvaardige belastingheffing onmogelijk maken. Ook is hierbij weinig gelet op de uitvoerbaarheid.
  • De politiek heeft geld nodig, daarom hebben ze in Den Haag bedacht dat de algemene heffingskorting en de arbeidskorting inkomensafhankelijk moeten zijn.

Zijn advies aan de Belastingdienst: ‘stel een toezichthouder aan die voorkomt dat belastingbetalers vast komen te zitten door ingewikkelde regels en jullie beperkte inlevingsvermogen. Op die manier kan het imago weer een beetje worden opgevijzeld’.

Send this to a friend