Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Welke rechtsvorm past het beste bij u en uw bedrijf?

De trouwe volgers van ons blog hebben er eerder over gelezen: de rechtsvorm van uw bedrijf. Dit keer gaan we het niet hebben over financiële redenen om een eenmanszaak of vennootschap onder firma om te zetten in een bv, maar welke motieven er nog meer zijn en we lichten ook nog het een en ander toe. Dan bent u ook op dit vlak weer helemaal op de hoogte.

1) Omzetten eenvoudiger bij een bv

Onvermijdelijk, maar het is af en toe helaas niet anders. Er komt een moment – door een eigen beslissing of door overmacht – dat een ondernemer niet verder kan met zijn/haar bedrijf en voor een opvolger moet zorgen. Dat kan een eigen beslissing zijn of door overmacht. U dient dan na te denken over een opvolger. De complexiteit van deze handeling wordt bepaald door de rechtsvorm van een onderneming. Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma gaan er meer handelingen aan vooraf dan bij de opvolging van een besloten vennootschap. Dit is een van de voordelen van een bv. Er bestaan fiscale faciliteiten om uw bedrijf klaar te stomen voor een opvolger. Onthoud dat dit traject jaren kan duren en een goede voorbereiding vergt.

2) Welke rechtsvorm bij conflicten?

U heeft het natuurlijk liever niet, maar het kan gebeuren dat u in conflict raakt met een opdrachtgever. Niet altijd dekt een verzekeringsmaatschappij de aansprakelijkheidsstelling. In zulke gevallen stelt de opdrachtgever u aansprakelijk. De gekozen rechtsvorm bepaalt de gevolgen van de aansprakelijkheidsstelling. Tast die uw privémorgen aan of niet? Bij een bv reikt de aansprakelijk niet verder dan het bedrijf zelf. Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma wordt niet alleen de onderneming, maar ook het privévermogen aangesproken in het geval van (schade-)claims.

3) Past de huidige rechtsvorm nog wel bij de onderneming?

Wie zou er niet trots zijn? Op uw visitekaartje staat statutair directeur. Ook dat is het gevolg als u uw bedrijf omzet naar een bv. Maar het gaat hier niet alleen om een functietitel. Statutair directeur geeft u een uitstraling mee, namelijk die van autoriteit. Ook de prijsstelling van financiële diensten levert voordelen op. U profiteert immers van een psychologisch voordeel. Er wordt meer waarde en continuïteit aan een bv toegekend, waardoor een lager risico wordt verondersteld. Ook bij aanbestedingen wordt er gelet op de rechtsvorm. Een bv boezemt meer vertrouwen in dan een eenmanszaak. Het maakt een bv tot een serieuze partij.

Wilt u meer weten over in welke rechtsvorm u uw bedrijf het beste kunt gieten? Neem contact op met Koppel Belastingadviseurs. Wij praten u graag bij.

Send this to a friend