Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

De zzp’er, een nieuwe VAR en de rechtsvorm van een bedrijf

De positie van de zzp’er, een splijtzwam binnen de coalitie. De afgelopen week bleek dat de impasse rond de zzp’er blijft voortduren. Nog een item waar lang onduidelijkheid over bestond: de opvolger van de VAR-verklaring. Maar vanaf 1 januari gaan de voorbeeldovereenkomsten in. Tot slot, waar ook vaak geen helderheid over bestaat, past uw huidige rechtsvorm bij uw bedrijf?

1) Hoe verder met de zzp’er?

Het kabinet steggelt over de positie van de zzp’er. Kort samengevat: de PvdA pleit voor een vangnet voor de zzp’er, die zijn als kwetsbaar zien. De VVD daarentegen ziet de zzp’er als ondernemer die zelf verantwoordelijk is voor de bijbehorende risico’s. Nu maakt het kabinet een pas op de plaats. Met als gevolg dat de belastingaftrek voor zelfstandigen blijft bestaan en zzp’ers zich niet verplicht te hoeven verzekeren tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid.

2) Ze is er, de vervanging van de VAR-verklaring

Een item dat ook de zzp’er raakt, is het bestaan van schijnzelfstandigen. Jarenlang gold de VAR-verklaring als bewijs of iemand wel of niet in vaste dienst is en de opdrachtgever loonheffingen moest betalen en inhouden. Maar deze verklaring kostte enerzijds de opdrachtgever en zzp’er te veel bureaucratisch gedoe en anderzijds was de overheid van mening dat er onder schijnzelfstandigen een te groot misbruik plaatsvond van de VAR-verklaring.

Het duurde even voordat een nieuwe oplossing werd gevonden om het aantal schijnzelfstandigen te achterhalen. Maar nu is die gevonden. Vanaf 1 januari 2016 moeten overeenkomsten duidelijkheid geven over de al dan niet arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp’er. Het invullen van de overeenkomsten is niet verplicht. Dat scheelt, de overeenkomsten bieden wel zekerheid.

3) Past de huidige rechtsvorm nog wel bij de onderneming?

Uw bedrijf gaat als een dolle. De winst neemt toe. Bijbehorende vraag is dan of de huidige rechtsvorm past bij uw onderneming. Is het bijvoorbeeld fiscaal voordeliger om over te stappen naar een andere opzet? Of dient u na te denken over de opvolging en is daarvoor een andere rechtsvorm nodig?

Voorts spelen er genoeg andere kwesties die van invloed zijn op uw bedrijf en zijn rechtsvorm. Deze tijd van het jaar is hét moment om de juiste beslissing te nemen. Nu voorbereiden om met nieuw elan een slimmere toekomst in te gaan, luidt het devies. Wat is er mooier om daar 1 januari mee klaar te zijn.

Wilt u meer weten over deze drie ontwikkelingen? Neem contact op met Koppel Belastingadviseurs. Wij helpen u graag.

Send this to a friend