Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Hoe overheden worstelen met belasting op de nieuwe economie

Het gaat hard in de nieuwe economie. De ene uitvinding heeft nog niet eens het licht gezien of de volgende staat al klaar. Zo gaat het op de ene dag over de robotisering van de maatschappij en niet even veel later hebben we de mond vol over blockchain. Dan hebben we ook nog Google, Facebook en Apple die steeds verder binnendringen in de huiskamers.

Er gaan miljarden in om. En waar geld wordt verdiend, hoopt de fiscus er een flinke portie graan van mee te pikken. Maar hoe, daarover zijn de bollebozen van de ministeries van Financiën in binnenland en buitenland nog niet over uit. Op kleinere schaal, in Rotterdam, weten ze ook niet wat ze moeten doen met die huur/deelfietsen die opeens overal in de stad opdoken.

Belastingdienst richt zich op data, blockchains en startups

Datacenters, blockchains, startups met digitale producten en webwinkels – er wordt goud geld mee verdiend in Nederland. Van arbeid en kapitaal wordt steeds minder gevraagd. Daardoor lopen de belastingopbrengsten straks achterop als het stelsel zich niet aanpast aan de robotisering, digitalisering en deeleconomie, vrezen ze bij het ministerie van Financiën.

Daar moet wat op worden gevonden. Het is dan ook tijd om te onderzoeken of en hoe er belasting kan worden geheven op het verzamelen en gebruiken van data, het inzetten van de robots, de deeleconomie en de blockchain, stelt een fiscalist binnen het ministerie van Financiën voor. Want anders komt de belastingdruk te veel te liggen op de traditionele sectoren.

EU aast op de miljarden van Google, Apple, Facebook en Amazon

De EU worstelt ook met de nieuwe economie. Maar dan op grotere schaal. Hoeveel belasting moeten internetgiganten als Google, Apple, Facebook en Amazon (GAFA) betalen over de miljarden euro’s die ze in de Europese Unie verdienen? Frankrijk en Duitsland kwamen deze zomer met een gezamenlijk voorstel, de zogeheten GAFA-belasting.

Maar binnen de EU lukt het maar zelden om alle lidstaten direct op een lijn te krijgen. Estland, momenteel EU-voorzitter en koploper op het gebied van digitalisering, komt met een eigen idee. De Esten willen een aanpassing van de bestaande regels voor de verdeling van de winst (de vennootschapsbelasting) over de landen waarin multinationals actief zijn. Landen als Luxemburg en Ierland, aantrekkelijk vanwege hun lage belastingtarief, steunen het Franse voorstel niet.

Ligt er een oplossing door fiscalisten in het verschiet voor dit belastingprobleem? Jazeker, maar niet op korte termijn. De huidige opvattingen bieden immers geen oplossing voor de vraag wie er belasting mag heffen bij cloudoplossingen. Vandaar dus ook de ‘grote stappen snel thuis-oplossingen’ van Frankrijk en Estland waarin pragmatiek hoogtij viert.

Verrassing in Rotterdam: overal gekleurde huur/deelfietsen

Opeens stonden ze door heel Rotterdam. In elke stalling, woonwijk of op een brug zag je een opvallend gekleurde huur/deelfiets staan waarop je met behulp van een app kan wegrijden. Een verrassing voor 010. Omdat ze gebruikmaken van de openbare ruimte dienen ze te betalen voor de openbare ruimte, vinden partijen in de gemeenteraad.

Maar de desbetreffende wethouder is eerst gaan praten met het bedrijf in kwestie. Afgesproken is om een proefperiode van twee maanden in te stellen, waarin wordt gekeken of de verhuurder zich houdt aan de gemaakte afspraken. Dat wil zeggen of de fietsen wel of niet op elke plek van de stad staan. Pas daarna wordt er eventueel gekeken naar een vergoeding voor het gebruik van de openbare ruimte. Zo vinden we op zijn Hollands ook een oplossing in de deeleconomie.

Send this to a friend