Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Verzet tegen belastingplannen van kabinet

Werkgevers en belastingadviseurs vrezen dat het wetsvoorstel waarmee Nederland belastingontwijking wil aanpakken, ons land minder aantrekkelijk maakt voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen. Apple, Google en Facebook – ze kennen de route in de EU om de belasting te ontwijken. Een doorn in het oog voor landen als Frankrijk en Duitsland. Ze willen daarom een nieuwe belasting invoeren voor de grote internetjongens.

‘Kabinet maakt internationale bedrijven onzeker’

We staan hoog op de ranglijsten als het gaat om een gunstig belastingklimaat voor multinationals. Die vestigen zich graag in Nederland. Nu is het kabinet van plan om een Europese richtlijn invoeren die Nederland minder aantrekkelijk maakt als vestigingsplaats, zo vrezen VNO-NCW en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB).

Hoe luidt dat voorstel? Het komt erop neer dat er nieuwe regels komen over renteaftrek en het verschuiven van winst tussen dochterbedrijven in landen die minder belasting heffen. VNO-NCW vindt dit plan te ver gaan. Volgens de NOB durft Nederland met dit voorstel geen keuzes te maken en laat het internationale bedrijven in onzekerheid achter.

Amsterdam telt mee in de wereld van datacenters

Google, Apple, Facebook – naast hun innovatieve en technische vondsten weten ze als geen ander in welk EU-land ze moeten zitten om zo min mogelijk belasting af te dragen. Deze internetreuzen worden bekritiseerd, omdat ze zich vestigen in landen waar ze met lage tarieven belasting betalen over omzet die in elders in de EU is gegeneerd. Nederland en Ierland zijn daarom gewild.

Het moet afgelopen zijn met zulke belastingconstructies, menen Frankrijk en Duitsland. Zij gaan een belastingvoorstel indienen waarbij de bedrijven belasting betalen volgens de wetten van het land waar zij actief zijn en geld verdienen.

Btw-teruggave voor EU-landen: deadline 1 oktober

En dan voor iedereen die zaken doet binnen de EU. Ondernemers die vorig jaar btw afdroegen in een ander EU-land, kunnen dit terugvragen. Dat kan voor 1 oktober aanstaande en verloopt via een portal van de Belastingdienst. Bent u te laat dan neemt de andere EU-lidstaat het teruggaafverzoek mogelijk niet in behandeling.

Houd voor het teruggaafverzoek met het volgende rekening:

  • Het bedrijf zit in Nederland.
  • In het lidstaat waar de btw wordt teruggevraagd, wordt geen btw-aangifte gedaan.
  • De goederen en diensten zijn gebruikt voor bedrijfsactiviteiten waar btw op zit.

En laat het niet wéér op het laatste moment aankomen.

Send this to a friend