Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Bedrijven en schatkist dupe van uitspraak Europees hof

Bedrijven en schatkist dupe van uitspraak Europees hof

Elfduizend getroffen bedrijven, zegt werkgeversorganisatie VNO-NCW, en maximaal 400 miljoen euro die de schatkist misloopt. Dat kunnen de gevolgen zijn door een uitspraak van het Europees Hof. Dat haalde een streep door een belastingvoordeel voor Nederlandse concerns met Nederlandse dochterondernemingen.

Bij 78 gevallen ging het mis met de afgifte van de zogenoemde rulings. Dus grijpt staatssecretaris Bruno Snel van Financiën in bij de manier waarop de Belastingdienst afspraken maakt met multinationals. Sommige rulings worden daarom aangepast of beëindigd. Maar Nederland raakt hiermee niet verlost van zijn imago van belastingparadijs.

Uitspraak Europees Hof over belastingvoordeel hakt erin

Meevallers en tegenvallers, als gevolg van een uitspraak door het Europees Hof over het belastingvoordeel voor Nederlandse bedrijven met Nederlandse dochterbedrijven. Dat is discriminatie, luidde het Europese vonnis, want ondernemingen met buitenlandse bedrijven hebben dat voordeel niet.

De uitspraak bezorgt de overheid een financiële tegenvaller, want de schatkist loopt maximaal €400 miljoen mis. Dat komt doordat Nederlandse bedrijven met het hoofdkantoor in eigen land en dochtervestigingen daarbuiten dankzij het Europees Hof met terugwerkende kracht hun belastingvoordeel opeisen. Voor deze bedrijven is het vonnis een meevaller.

Omgekeerd zijn er ook meevallers en tegenvallers. Door een eerdere uitspraak van een hoge adviseur van het hof zag Nederland de bui al hangen en kwam daardoor met een voorstel om een reparatiewet in te voeren. Hierdoor moeten Nederlandse moederbedrijven met dochterbedrijven in Nederland het genoten belastingvoordeel terugbetalen aan de fiscus. Dat betekent een meevaller van onbekende omvang voor de schatkist. De werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland komen tot elfduizend gedupeerde bedrijven.

‘De invulling van de reparatiewetgeving leidt ongetwijfeld tot hoofdbrekens op het ministerie’, stelt Stef-Jaap Willard van Koppel Advies. ‘Hoewel er is aangekondigd dat de wetgeving per 25 oktober 2017 in werking treedt, moet er nog gezocht worden gezocht naar een tijdelijke oplossing voor de door het Europees Hof gestelde discriminatie. Immers het door Nederlandse bedrijven op te eisen belastingvoordeel van €400 miljoen legt een groot beslag op de belastinginkomsten. Op basis van het Europese vonnis kan dat voordeel over openstaande fiscale jaren worden geclaimd.’

Dat zorgt voor een probleem. Want de belastinginkomsten- en besparingen lopen niet gelijk, geeft Willard aan. ‘De fiscus kan in 2019 €25 miljoen incasseren en in 2021 een claim krijgen van €100 miljoen en dat moeten terugbetalen. Wanneer de renteaftrekbeperking niet per 25 oktober 2017 wordt gerepareerd, lijdt de Nederlandse schatkist daar te veel onder. Dit lek moet zo snel mogelijk worden gedicht.’

Fouten met rulings, maar Nederland stopt er niet mee

Nederland belastingparadijs, er is al vaker over geschreven in eerdere nieuwsbrieven. Rutte-III wil af van dit imago. Tegelijkertijd koestert het kabinet financiële afspraken die deze reputatie in stand houden. Zoals met rulings, de fiscale deals tussen de fiscus en multinationals om die laatsten zekerheid te geven over de heffing van vennootschapsbelasting.

Maar uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat er fouten zijn gemaakt met de rulings. Staatssecretaris Bruno Snel van Financiën erkent dat in 78 gevallen van de ruim 4.400 onderzochte rulings de regels niet zijn gevolgd. Bij 63 afspraken hadden die voorgelegd moeten worden aan een speciaal team. Om deze fouten te voorkomen, wil de staatssecretaris dat alle deals met multinationals alleen worden afgegeven door het zogenoemde rulingteam. Al maakt ook dat, volgens het onderzoek, fouten.

Twee rulings blijken inhoudelijk niet te kloppen, wellicht gaat het om vijf. De Belastingdienst gaat bekijken of het deze afspraken kan beëindigen of aanpassen. ‘De rulings die op de schop gaan, leiden tot een verslechterd ondernemersklimaat’, concludeert Stef-Jaap Willard van Koppel Advies. ‘De bedrijven die gebruikmaken van deze rulings, wijzigen mogelijk hun vestigingsplaats naar een land waarmee wel gunstige afspraken te maken zijn.’

Snel streeft ook nog naar een ander doel: geen belastingafspraken maken met bedrijven die niets toevoegen aan de economie, zoals belastingontwijkende brievenbusbedrijven. Die leveren geen werkgelegenheid op. Deze afspraken dragen dan ook niet bij aan de ambitie om af te rekenen met het belastingparadijsimago.

Maar Snel wil niet met de rulings stoppen. Dat schaadt het vestigingsklimaat. Voer voor critici die ons belastingklimaat hekelen.

Send this to a friend