Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Wispelturige Eric Wiebes

De huidige discussie rond het autoplan 2016 is exemplarisch voor de manier waarop het kabinet de laatste jaren met succesvolle fiscale maatregelen omspringt: geen pijl op te trekken. In het verleden moest de spaarloonregeling eraan geloven en nu het autoplan. Is straks de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) aan de beurt?

Autoplan 2016

Met de aankondiging van zijn autoplan 2016 haalde staatssecretaris Eric Wiebes niet alleen de woede van de samenleving op zijn hals, ook de kamer inclusief zijn eigen VVD was not amused. Zijn voorstel om per 2016 de fiscale voordelen voor milieuvriendelijke leaseauto’s aan banden te leggen dan wel af te schaffen, werd door de VVD en PvdA direct beantwoord met een tegenbod. Ook belangengroeperingen uit de autobranche en de milieubeweging hebben de handen ineen geslagen om een gezamenlijk tegenvoorstel te formuleren. Wie had ooit gedacht dat deze partijen nog eens zouden samenwerken?

Onstandvastig

Verbijstering overheerst. Wat drijft het kabinet om steeds opnieuw succesvolle fiscale maatregelen de nek om te draaien? De tijd, energie en geld die het kost om zulke plannen op poten te krijgen worden in één keer teniet gedaan. Zonde. Daarbij draagt het niet bij aan het beeld van een betrouwbaar en standvastig landsbestuur.

Volgende in de rij

Waar eerder de spaarloonregeling werd afgeschaft, waardoor bijbehorende rekeningen worden opgeheven, ligt nu het autoplan op de schop met alle gevolgen van dien. Dat geeft te denken. Welke fiscaal voordelige maatregel is de volgende in de rij? Wellicht de WBSO? We zullen het meemaken.

Send this to a friend