Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Werkkostenregeling 2015: Bent u er klaar voor?

In 2011 werd de Werkkostenregeling (WKR) geïntroduceerd. Een werkgever had toen de keuze: de onkostenvergoeding voor zijn werknemers via de reguliere manier administreren of via het systeem van de WKR. Per 1 januari 2015 is er echter geen keuzevrijheid meer, want de WKR wordt verplicht.

Vóór 1 januari 2015 moet u als werkgever uw administratie dusdanig hebben ingericht dat het daarna slechts een kwestie van invullen is. U zal straks zelf moeten bepalen onder welke noemer de onkostenvergoeding van uw werknemers valt:

  1. wordt het aangemerkt als loon?
  2. of valt het onder de WKR?

Bij deze laatste optie geldt een beperking van de vrije ruimte: alles tot 1,2% van de bruto loonsom van de medewerkers is vrijgesteld en mag worden vergoed. Over alles wat boven de 1,2% wordt vergoed, wordt een eindheffing toegepast van 80%.

Het in werking treden van de WKR, betekent een nieuwe inrichting van uw administratie. Alle vormen van onkostenvergoeding staan op de helling. Als werkgever moet u goed opletten: wat wordt er wel en niet vergoed? En onder welke noemer wordt het geplaatst? Wordt het aangemerkt als loon, of toch als onkostenvergoeding? Welke noemer werd er in het verleden gebruikt? Om straks aan uw administratieve verplichtingen te voldoen, moet overal opnieuw kritisch naar worden gekeken.

Per 1 januari 2015 zal het werk voor de Belastingdienst een stuk eenvoudiger zijn. Men hoeft slecht te kijken naar drie onderdelen: het loon, de WKR onderdelen en de verantwoording in de financiële administratie. Vervolgens is de rekensom vrij simpel. Voor werkgevers wordt het echter een stuk ingewikkelder met meer administratie. Begin daarom op tijd met de inventarisatie van uw onkostenvergoedingen en pas hier de inrichting van uw administratie op aan.

Wilt u meer informatie over de WKR? Waar loopt u als werkgever tegenaan? Neem gerust contact op met Koppel Belastingadviseurs, via info@koppelbelastingadviseurs.nl.

 

Send this to a friend