Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

We schenken graag, maar hoe zit het dan met de belasting?

Het bedrag waarvoor Nederlanders schenken is niet mis. In 2015 gaven we 5,7 miljard euro uit aan goede doelen. Kerk en levensbeschouwing zijn het populairst met 20 procent. Onderwijs en onderzoek het minst, 4 procent. Huishoudens geven het meest uit aan gezondheid, gevolg door internationale hulp en tot slot maatschappelijke en sociale doelen.

Welke belastingregels komen er bij giften kijken? Hoe zit dat bij schenkingen na overlijden? Dat geld komt dus in handen van de charitatieve wereld van de Algemeen Nut Beoogde Instellingen (ANBI). Met welke regels moeten zij rekening houden om transparantie en betrouwbaarheid uit te stralen? Als specialist op het gebied van schenkingen weet Koppel Advies hier alles over.

Giften voor goede doelen aftrekken; tijdens en na uw leven

Metakids, Het Rode Kruis, de Nederlandse Hartstichting, het Wereldnatuurfonds – deze goede doelen kunnen niet zonder giften. En die giften kunt u misschien aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Dat hangt af van de instelling die uw gift ontvangt en hoe u de gift doet.

Een gift mag u onder bepaalde voorwaarden aftrekken als u deze doet aan de volgende instellingen: een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of een culturele ANBI, een vereniging of een steunstichting sociaal belang behartigende instelling (SBBI). De gift zelf kunt u op twee manieren doen: als periodieke gift (bijvoorbeeld jaarlijks) of een gewone gift (eenmalig).

De Belastingdienst heeft een overzicht, waarmee u in een oogopslag kan zien of u wel of niet de gift kan aftrekken.

Na uw overlijden kunt u er ook voor kiezen om goede doelen financieel te steunen door middel van een gift. Deze giften kennen geen successierecht. Dat houdt in dat het goede doel er, net als de schenker, geen belasting over hoeft te betalen.

Transparantie voor de ANBI

Niet alleen de gulle gever dient rekening te houden met regels. Hetzelfde geldt voor de Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI). Die moet openheid van zaken geven om de transparantie te bevorderen.

Sinds 2014 moeten ANBI’s hun naam, KvK-nummer, contactgegevens, doelstellingen, beleidsplan, bestuurssamenstelling, beloningsbeleid en financiële verantwoording bekendmaken. Deze informatie moet terug te vinden zijn op de eigen website of op een website van bijvoorbeeld een brancheorganisatie. Bij de Belastingdienst vindt u meer informatie over een ANBI.

Wilt u een schenking doen? Koppel Advies helpt u graag

Schenkingen aan goede doelen, Koppel Advies weet er alles van en adviseert graag. In 2013 werd oprichter/directeur Nico Koppel benoemd tot adviseur van de Stichting Gedeeld Geven. Hierbij draait het zowel om de belangen van de donor als het goede doel. Dit houdt in dat u een geldsom van minimaal 25.000 euro overdraagt aan de Stichting Gedeeld Geven.

Deze gift wordt in tweeën gesplitst. Een deel gaat direct naar het goede doel. Het andere deel geldt als koopsom. Hierover krijgt u levenslang een jaarlijks rendement dat u per jaar of per kwartaal krijgt uitgekeerd. De Stichting Gedeeld Geven is in zee gegaan met tien goede doelen, zoals Artsen Zonder Grenzen, Cordaid en de Nederlandse Hartstichting. Daarnaast heeft de stichting afspraken gemaakt met de Belastingdienst over de werkwijze en de fiscale voordelen.

Wilt u meer weten over de Stichting Gedeeld Geven? Neem dan contact op met Koppel Advies.

Send this to a friend