Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Vier uw vakantie nog beter en profiteer van aftrekbare kosten

Vakanties zijn heerlijk. Helemaal als u gemaakte kosten, in de privé en zakelijke sfeer, kunt aftrekken van de belasting. Drie adviezen op een rij bij welke uitgaven u dit het beste kan doen. Maar eerst deze twee: bewaar de bonnetjes en als u een zakenreis combineert met uw privévakantie kunt u de verblijfskosten deels afschuiven op uw onderneming.

1 – Aftrekken van kosten bij auto van de zaak

Reist u met de auto van de zaak dan kunt u alles wat een link heeft met de auto aftrekken van de belasting. Zoals brandstof en andere uitgaven voor de auto. Maar ook de fietsendragers, skiboxen, dakkoffers, parkeerkosten en de tarieven voor de autotrein en de veerboot.

Als er geen declaratiemogelijkheid bestaat bij uw werkgever valt het aan te raden dat u afspraken maakt met uw baas, zodat u de kosten wel kunt declareren en ze direct worden terugbetaald aan de werkgever als bijdrage privégebruik. Hierdoor wordt uw bijtellingsgrondslag verlaagd.

2 – Aftrekken van uw ziektekosten

Behandeld worden in het ziekenhuis in het buitenland is nooit prettig. Dat geldt ook voor als u onverwachts op bezoek moet bij de tandarts of geneesmiddelen nodig heeft. Het kan gebeuren dat uw verzekering deze uitgaven of andere ziektekosten niet dekt. Niet getreurd. Ook deze kosten zijn aftrekbaar. Mits ze beantwoorden aan Nederlandse maatstaven, want daar zitten grenzen aan.

Wilt u in het buitenland operationeel iets aan uw lichaam cosmetisch verfraaien dan zal de Belastingdienst dat naar alle waarschijnlijkheid niet goedkeuren.

3 – Kijk uit met het aftrekken van de lokale btw

Het lijkt verleidelijk om een laptop of iWatch in het buitenland aan te schaffen en de lokale btw daarvan af te trekken, zodat u goedkoper uit bent dan als u een gadget in Nederland koopt. Maar vergis u niet. Zo’n truc maakt het niet altijd voordeliger dan als u in Nederland een aankoop doet.

Ten eerste dient u in het land zelf de btw-procedure af te handelen, in de lokale taal. Duits is te doen, maar in het Pools wordt het lastiger. Ten tweede valt het te bezien of u de btw terugkrijgt. Sommige landen houden het geld liever bij zich.

Tot slot, er zit een ondergrens aan de teruggave. Vraagt u de betreffende btw niet terug dan verhoogt dit uw aftrekbare kosten in Nederland.

Heeft u vragen over aftrekbare kosten tijdens uw vakantie? Neem op met Koppel Belastingadviseurs en u geniet nog meer van uw reis.

Send this to a friend