Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Vermogensbelasting in box 3 wellicht strijdig met Europese regels

De Belastingdienst kan weleens honderdduizenden bezwaarschriften ontvangen, voorspelt directeur Nico Koppel van Koppel Belastingadviseurs. Uit een uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat onze belastingheffing op het eigen vermogen mogelijk botst met Europese regelgeving. Hierdoor kunnen burgers bewaar aantekenen tegen deze heffing in box 3.

Wat is precies het geval? In een arrest eerder deze maand stelde de Hoge Raad dat het forfaitair stelsel in strijd kan komen met het Europese recht als komt vast te staan dat het veronderstelde rendement van 4 procent over een lange reeks van jaren niet haalbaar is voor particuliere beleggers. Na deze uitspraak is het wachten op de uiteindelijke beoordeling door het Europees Hof en het Gerechtshof in Den Haag.

Kansen om bezwaar aan te tekenen

Met het oordeel van de Hoge Raad staat de belastingheffing over vermogen in box 3 onder hevige kritiek. Want het door de Belastingdienst veronderstelde rendement blijkt haast niet haalbaar. Betaalt u belasting in box 3, dan is het verstandig om alvast een bezwaarschrift in te dienen en te verwijzen naar dit arrest van de Hoge Raad.

‘Hiermee gaat de Nederlandse staat geen belastingkosten binnenhalen’, zegt directeur Nico Koppel van Koppel Belastingadviseurs. ‘Want honderdduizenden, miljoenen mensen kunnen massaal bewaar aantekenen. Het hele effect is dat in box 3 1,2 procent heffing staat over je eigen vermogen. De meeste mensen hebben een spaarrekening van 1 procent. Dit betekent dat je meer dan 100 procent over de ontvangen rente misloopt.’

Meer weten over deze ontwikkeling? Of over andere belastingregelgeving? Neem [contact] op met Koppel Belastingadviseurs.

 

Send this to a friend