Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Verkiezingen op komst: PvdA en VVD delen uit

Hoe ze het precies doen, blijft een raadsel, maar zoals altijd slaagde RTL Nieuws erin om de Prinsjesdagstukken voortijdig in handen te krijgen en zo weten we nog voordat de koning zijn troonrede houdt en de miljoenennota aan de Tweede Kamer wordt aangeboden wat ons staat te wachten.

Zoals gezegd gaat vrijwel iedereen er in koopkracht een beetje op vooruit. Daarvoor zet het kabinet 1,1 miljard euro opzij. Daarnaast kunnen de VVD en PvdA nu met de verkiezingen op komst profiteren van de economie, die harder groeit dan verwacht. Namelijk met 1,7 procent in plaats van 1,6 procent. Dus ligt er 1,5 miljard euro klaar om uit te geven. Beide partijen stoppen dat geld in plannen die ze goed uitkomen. Wat houden die in?

Waar gaat dat geld heen?

  1. Met die 1,1 miljard voor de koopkracht trekt het kabinet vooral de portemonnee voor kinderen in arme gezinnen, ouderen en partners van chronisch zieken. Want de zorg- huurtoeslag, de ouderenkorting en het kindgebonden budget gaan omhoog. Punt voor de PvdA.
  2. Ook aan veiligheid en justitie is gedacht. Hier wordt 450 miljoen in gestoken. Geld voor terrorismebestrijding, wijkagenten, de bestrijding van cybercrime, het forensisch instituut en grensbewaking. Punt binnen voor de VVD.
  3. Misschien wel het belangrijkste thema tijdens de verkiezingen: de zorg. Daarom is het belangrijk voor de VVD en PvdA dat ze op dit terrein goed voor de dag komen. 400 miljoen gaat naar Volksgezondheid. Met dit bedrag wordt onder andere de bezuiniging op de verpleeghuiszorg teruggedraaid.
  4. Pang, pang moeten onze soldaten bij oefeningen roepen om het geluid van kogels na te bootsen. Want kogels, ja daarvoor had Defensie geen geld meer. Pang, pang gaat tot de verleden tijd behoren. Defensie krijgt er geld bij: 300 miljoen. Voor echte kogels, materieel, brandstof, betere trainingen en communicatieapparatuur. We noteren hier toch wel een punt voor de VVD.
  5. Dan armoedebestrijding. Hier kan de PvdA juichen. Er gaat 100 miljoen naar arme kinderen. Dat geld, in natura, gaat naar zwemles, schoolreisjes, sport- en schoolspullen en kleding.
  6. Opnieuw goed nieuws voor de sociaaldemocraten. Het kabinet zet 50 miljoen opzij voor eenverdieners met een chronisch zieke partner.
  7. De liberalen mogen niet achterblijven. Structureel mogen de inlichten- en veiligheidsdiensten 20 miljoen euro op hun rekening bijschrijven.
  8. Topsporters profiteren ook. 10 miljoen voor Epke Zonderland, Ranomi Kromowidjojo en al hun collega’s. Welke partij komt dit goed uit? We houden het op een gezamenlijke overwinning voor de VVD en de PvdA.

Zo helpen VVD en de PvdA elkaar. Hand-in-hand. Maar na Prinsjesdag is het voorbij. Dan gaat iedereen voor zijn eigen succes. Laat de verkiezingen maar komen.

Send this to a friend