Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Veranderde VAR verdeelt verantwoordelijkheid

De VAR werd ooit in het leven geroepen om te voorkomen dat een zzp-er in verkapte loondienst terechtkwam. Bij werkrelaties waarbij een zpp-er voor een langere periode maar één opdrachtgever heeft, kan hierover bijvoorbeeld twijfel ontstaan. Met de VAR kan niks worden vastgelegd, maar wel een relatie worden aangegeven. De Belastingdienst heeft alleen zicht op de aanvragen van het formulier. Waar deze terecht komt weten ze niet. Wanneer bij controle van de arbeidsrelatie wordt ontdekt dat het toch gaat om verkapte loondienst, kan er naheffing of een boete plaatsvinden.

De gevolgen van de nieuwe VAR:

  • Het afstemmen van het arbeidsproces wordt inzichtelijker voor alle partijen, ook de Belastingdienst;
  • De verantwoordelijkheid ligt voortaan bij zzp-er én opdrachtgever. Momenteel is de zzp-er de aanvrager van de VAR, en moet er zelf voor zorgen dat deze wordt ingediend bij een opdrachtgever – mits deze daarom heeft gevraagd. Vanaf 2015 zijn zowel de zzp-er als de opdrachtgever verplicht om de VAR te ondertekenen. Beide partijen geven daarmee aan op de hoogte te zijn van de arbeidsrelatie;
  • Voor de rechtszekerheid van de huidige VAR-houders heeft de staatssecretaris besloten dat het niet nodig is om nieuwe verzoeken voor VAR 2015 in te dienen. Als u hetzelfde werk blijft doen onder dezelfde omstandigheden mag u uw VAR voor 2014 ook in 2015 blijven gebruiken totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat. Als uw werkzaamheden in 2015 veranderen, of u heeft geen VAR maar heeft deze wel nodig, dan vraagt u hiervoor wel gewoon een nieuwe VAR voor 2014 of voor 2015 aan.
Send this to a friend