Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Van btw-versimpeling tot een ‘digitale’ btw-verlaging

Digitale kranten- en boekenlezers waren altijd financieel nadelig uit ten opzichte van liefhebbers van echt krantenpapier en een dik boek. EU-lidstaten moesten altijd het hoogste digitale btw-tarief berekenen, namelijk 21 procent. Terwijl het traditionele lezen een tarief kent van 6 procent. Nu heeft de Europese Commissie in al haar wijsheid besloten om dit te veranderen.

Btw-versimpeling, wie wil dat niet? De Europese Commissie introduceert een loket waar bedrijven die zakendoen met het buitenland hun btw-administratie net zo kunnen afhandelen als in eigen land. We blijven bij de btw. De regering heeft een wetsvoorstel ingediend met nieuwe regels rond de teruggaaf van de btw op oninbare vorderingen. Een plan waar ondernemers blij mee kunnen zijn.

Begin alvast maar met sparen voor een e-book

De Europese Commissie hield het jarenlang tegen. Tegen de wil in van landen als Luxemburg en Frankrijk. Zij pleitten voor een btw-verlaging op digitale publicaties, maar de EU floot deze landen terug. Nu heeft Brussel dus besloten om de btw te verminderen van 21 naar 6 procent, net als voor papieren boeken en kranten.

Maar niet te vroeg juichen. Het Europese parlement en de lidstaten moeten de wijziging nog goedkeuren. Maar u kunt wel alvast beginnen met sparen voor een e-book.

Digitaal Europees loket voor btw-zaken

Het is weer zo’n hip woord: een ‘one stop shop’. Dat heeft de Europese Commissie voor ogen bij de afhandeling voor btw-zaken. Er komt een digitaal Europees loket, waar bedrijven die actief zijn in het buitenland terecht kunnen voor hun btw-besognes. Dit plan behoort tot een pakket om de btw-procedures bij de grensoverschrijdende verkoop van goederen en diensten te vergemakkelijken.

Start-ups profiteren ook. Als zij onder de 10.000 euro verkopen in het buitenland hoeven ze niet via het Europese loket hun btw-zaken te regelen, maar nationaal. Dat is toch maar mooi meegenomen.

Btw op oninbare vorderingen terugvragen

Dan een btw-wijziging die Brussel niet de hand in heeft. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is met een wetsvoorstel gekomen waardoor ondernemers op een eenvoudiger wijze de btw op oninbare vorderingen kunnen terugvragen. Een belangrijke verandering omvat het recht op teruggaaf als de factuur één jaar nadat het factuurbedrag opeisbaar is geworden nog niet betaald is.

Wiebes deed het voorstel op Prinsjesdag en het treedt al snel in werking: namelijk vanaf 1 januari 2017.

Send this to a friend