Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

U wordt partner, en ondernemer!

De stap van werknemer naar ondernemer is voor veel startende partners vaak een sprong in het diepe. Als partner krijg je opeens te maken met alle lusten en lasten van een ondernemer; van het bijhouden van een boekhouding tot het hebben van fiscale deadlines en het tonen van initiatief ('ondernemerschap').

Daarom is het zaak om in ieder geval goed van start te gaan. Neem de tijd om goed na te denken over de voorwaarden waaronder u partner kunt worden, en over waar en hoe u het beste kapitaal kunt verschaffen. 

Een aantal tips waar u rekening mee moet houden als u partner wordt:

  • Minder belasting. Heeft u liquide vermogen in box 3, overweeg dan om dat als aandelenkapitaal te storten in uw BV. Hierna heeft u in box 3 een lagere belastingdruk;
  • Een zakelijke lening. Sluit een zakelijke lening af, ook als het uw eigen BV betreft. Hoed u voor ongunstige leningen van aandeelhouders, met bijvoorbeeld hele hoge of juist hele lage rentepercentages. Verlies op dergelijke leningen is niet aftrekbaar!
  • Ruime aflosmogelijkheden. Onderhandel bij externe financiering (bijvoorbeeld bij een bank) over ruime aflosmogelijkheden, meer dan de gebruikelijke 10 of 20%.
  • Overleg op tijd. Zorg nog voordat u uw handtekening zet dat u overlegt met een financieel expert. Hij of zij kan u behoeden voor de valkuilen, voordat het te laat is! 

Het worden van partner heeft heel wat voeten in aarde. U wordt ondernemer, hetgeen een geheel nieuwe dynamiek met zich meebrengt. Gun uzelf een goede start en houd het zakelijk bij uw onderhandelingen.

Een laatste tip: mocht u meer willen weten over de fincanciële aspecten van het partnership neem dan contact op met Koppel Belastingadviseurs.

Send this to a friend