Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Tijdig aanmelden voor de MOSS

Lever je elektronische, telecommunicatie- of omroepdiensten aan particuliere of niet-ondernemers (zoals overheden) in andere EU-lidstaten? Dan veranderen per 1 januari 2015 de plaats-van-dienst-regels die betrekking hebben op de BTW-aangifte. Jouw diensten worden niet langer belast in het vestigingsland (Nederland), maar in de EU-lidstaten van jouw afnemers.

Mini One Stop Shop

Om te voorkomen dat Nederlandse ondernemers zich in alle betreffende EU-lidstaten apart moeten registreren en periodiek lokale BTW-tarieven moeten gaan betalen is de Mini One Stop Shop-regeling, oftewel de MOSS, bedacht. Deze regeling bepaalt dat Nederlandse ondernemers per kwartaal hun buitenlandse BTW in Nederland kunnen aangeven en betalen. Registreren voor de MOSS hoeft niet per se in het land van vestiging, maar verwacht wordt dat het merendeel van de ondernemers hier toch voor kiest.

Aparte MOSS-aangifte

Let op: de BTW-aangifte in het MOSS-systeem wordt naast de reguliere BTW-aangifte ingediend. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de toepassing van het juiste lokale BTW-tarief. Daarbij geldt voor de MOSS-aangifte een afwijkende indieningstermijn. De MOSS-aangifte moet uiterlijk twintig dagen na verstrijken van het tijdvak binnen zijn: te weten op 20 april, 20 juli, 20 oktober en 20 januari.

Plan van aanpak

Welke stappen dien je nu te ondernemen? Wij helpen je alvast op weg:

  • Bepaal in welk land je je registreert om gebruikt te maken van de MOSS wanneer je elektronische, telecommunicatie- of omroepdiensten aan particuliere of niet-ondernemers (zoals overheden) in andere EU-lidstaten levert.
  • Wil je in Nederland gebruik maken van de MOSS? Meld je dan vóór 1 januari 2015 aan bij de Belastingdienst om te voorkomen dat je je straks per afnemer in de betreffende EU-lidstaat moet registreren en daarnaast periodiek de lokale BTW-aangifte moet indienen.
  • Zorg ervoor dat je over relevante vestigingsinformatie van jouw afnemers beschikt (factuuradres, bankgegevens, IP-adres, vaste telefoonnummers, etc) die nodig is voor jouw administratie. Mist er een gedeelte? Ga er dan snel achteraan.

Ons advies: begin op tijd, om straks een hoop administratieve rompslomp te voorkomen!

Send this to a friend