Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Schrijf de Miljoenennota van 2017 niet af

We horen het u zeggen: ‘Wat is het belang van Prinsjesdag als er binnenkort een nieuw kabinet met de koning op het bordes staat?’ Zeker, het huidige demissionaire kabinet van VVD en PvdA heeft niet meer de slagkracht van afgelopen jaren nu er deze herfst een nieuw regeringsploeg aantreedt. Die bepaalt het beleid van de komende jaren.

Toch hoeft u de plannen in de Miljoenennota van dit jaar niet weg te gooien. Want, zei premier Mark Rutte: ‘Niet alles verandert onmiddellijk met een nieuw kabinet. Het gaat om een begroting van 270 miljard euro, dat gaan wij echt niet ineens allemaal anders doen. Het gaat om accenten.’ Omdat ze dus toch van belang zijn, somt Koppel Advies een aantal punten uit de Miljoenennota voor u op.

Demissionair kabinet laat van zich horen

Het demissionaire kabinet pronkt bij zijn afscheid graag met mooie cijfers. De in Nederland heilig verklaarde koopkracht stijgt volgend jaar gemiddeld met 0,6 procent. Voor werkenden is dat 0,8 procent. De overheids- en bedrijfsbestedingen nemen ook toe, schrijft de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Maar wat heeft het demissionaire kabinet inhoudelijk te bieden?

De belangrijkste punten:

  • Invoering regeling kostbare diensten
    Dat het demissionaire kabinet zich niet ongemoeid laat, blijkt uit de volgende administratieve lastenverzwaring. Het gaat hier om diensten die voor een langere tijd binnen de organisatie worden gebruikt. Dit zijn vaak forse investeringen, zoals de verbouwing van een bedrijfspand, intellectuele eigendomsrechten en IT-diensten, bijvoorbeeld de aanschaf van software. Voor deze diensten geldt nu ook – net als voor investeringsgoederen – dat het gebruik van de diensten moet worden gevolgd. De nieuwe regeling houdt in dat bij een gewijzigd gebruik (van btw belast naar niet-btw belast of andersom) mogelijk een gedeelte van de bij aanschaf van de dienst in aftrek gebrachte omzetbelasting moet worden terugbetaald. De invoer van deze regeling houdt een administratieve lastenverzwaring aan. Ook omdat er geen overgangsregeling komt en deze regeling ook geldt voor diensten die vóór 1 januari 2018 zijn aangeschaft. Ja, het kabinet VVD-PvdA laat zich voelen.
  • In 2016 ingezet: schijfverlenging van de vennootschapsbelasting

Het is een race tussen de EU-landen. Wie de laagste vennootschapsbelasting (vpb) heeft, vormt een aantrekkelijk vestigingsland voor buitenlandse bedrijven. Dus vechten de Britten, Fransen, Belgen en Nederlanders uit wie de laagste vpb heeft. Het demissionaire kabinet heeft besloten om tot 2018 een vennootschapsbelasting te heffen van 25 procent over een winst hoger dan €200.000. Vanaf volgend jaar wordt dit verhoogd vanaf een winst van respectievelijk €250.000, daarna €300.000 (2020) en € 350.000 (2021). Terug naar die vpb-race. De VVD pleit er al langer voor om de vennootschapsbelasting te verlagen. In Rutte III krijgen de liberalen de kans.

  • Werkbonus vervalt in 2018

De ouderen, interessant voor de zetels, worden niet over het hoofd gezien. Iedere belastingplichtige voor de inkomstenbelasting heeft recht op de werkbonus (belastingkorting) als hij aan het begin van het kalenderjaar 2016 de leeftijd van 62 jaar heeft bereikt, maar nog geen 64 jaar is. Een cadeautje dus voor de hardwerkende, oudere, armere Nederlander.

  • De Belastingdienst krijgt € 75 miljoen

De Belastingdienst, de afgelopen jaren geregeld de kop van jut. Mede als gevolg van een reorganisatie. De fiscus krijgt er naar alle waarschijnlijkheid geld bij. Een bedrag van €75 miljoen staat gereserveerd voor de Belastingdienst. Pas als de reorganisatie is voltooid, wordt duidelijk of en hoeveel geld erbij moet. Zo’n bedrag van €75 miljoen is nooit weg.

  • Landbouwregeling vanaf volgend jaar afgeschaft

Van de kantoren van de Belastingdienst naar het plattelandsleven. Op grond van de landbouwregeling is de boer een btw verschuldigd over zijn ‘agrarische prestaties’. Verder hoeft een boer ook geen btw-administratie bij te houden. Aan de andere kant heeft de boer bij toepassing van deze regeling geen recht op aftrek van voorbelasting. In de miljoenennota 2017 is vermeld dat de landbouwregeling per 1 januari 2018 wordt afgeschaft. Het afschaffen van deze regeling brengt in de praktijk niet heel veel verandering met zich mee: de meeste boeren passen de normale btw-regels toe om wel recht op aftrek van voorbelasting te hebben. Een maatregel van niks dus.

  • Hypotheekrenteaftrek wordt verder beperkt

De hypotheekrenteaftrek, jarenlang een onbespreekbaar onderwerp, maar nu niet meer. Hij wordt volgend jaar verder beperkt. Deze beperking houdt in dat de hypotheekrente maximaal tegen 49,5% kan worden afgetrokken. Per jaar wordt het maximale tarief waartegen de hypotheekrente kan worden afgetrokken, verminderd met een half procent (0,5), tot uiteindelijk de hypotheekrente nog aftrekbaar zal zijn tegen 38%. Dit tarief wordt bereikt in 2041. De hypotheekrenteaftrek gold jarenlang als een taboe voor de VVD en het CDA. Wat gaan zij ermee doen als ze straks samen in het kabinet zitten?

  • Inkeerregeling afgeschaft per 1 januari

Het demissionaire kabinet blijft de strijd tegen belastingontduikers voortzetten. De inkeerregeling wordt opgenomen in het Belastingplan 2018. Via de inkeerregeling krijgen zwartspaarders een lagere boete. Het afschaffen van de regeling maakt dit ongedaan. Wat heeft het nieuwe kabinet voor de belastingzondaars in petto?

 

En nu op naar Rutte III. Dan weten we pas écht hoe Nederland de komende jaren eruit gaat zien.

Send this to a friend