Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Schokkend zijn de wijzigingen niet, wel zijn ze van belang

Hoewel Den Haag met de verkiezingen voor de deur risico’s mijdt en de fiscale veranderingen, die zijn ingegaan op 1 januari 2017, niet al te schokkend zijn, kunnen ze gevolgen hebben voor de belasting die u dient te betalen of terugkrijgt. Koppel Belastingadviseurs somt vier wijzigingen op die het meest relevant zijn.

De eerste gaat over de berekening van de belasting die u moet betalen over uw vermogen. Verandering twee geldt als u een lening voor uw eigen woning heeft afgesloten bij familie, uw bv of buitenlandse bank. De derde is een traditie: de bijtelling van de auto. Nummer vier is wel degelijk van belang: het gaat om het terugdraaien van de ingang van de wet op het pensioen in eigen beheer.

Andere berekening belasting box 3

Vanaf dit jaar geldt een andere berekening van de belasting over uw vermogen. Inderdaad dan hebben we het over de discutabele box 3, met al zijn berekeningen. Vanaf 1 januari zijn er drie vermogensschijven. Dat betekent dat u volgens de nieuwe wetgeving meer voordeel heeft als uw vermogen groter is. De oplettende lezer leest echter dat de belastingdruk groeit naarmate het vermogen toeneemt. Elke volgende schijf kent een hoger percentage om dat ‘voordeel’ te berekenen. Onze verwachting is dat deze verandering bij een nieuw kabinet sneuvelt.

Hoera: weer een bureaucratisch obstakel uit de weggeruimd

Heuglijk nieuws komt uit de hoek van de leningen voor de eigen woning van familie, eigen bv’s of buitenlandse bank. Want u kunt die aanmelden daar waar ze thuishoren: in de aangifte inkomstenbelasting. Deze wijziging scheelt een hoop onnodig papierwerk en onnodige werkverschaffing. Hiermee is een bureaucratisch obstakel uit de weggeruimd. Wie wordt daar nou niet blij van?

Elk jaar is het zover: fiscaal gerommel met de auto

Fiscaal sleutelen aan de heilige koe, het gebeurt ieder jaar weer. Elk kabinet kan het niet laten. Dus ook dit jaar een wijziging. Hoe meer CO2 een auto uitstoot, hoe hoger de bijtelling voor het privégebruik van de auto. De bijtelling komt neer op een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Vanaf 2017 veranderen de percentages. Wedden dat in 2018 de auto weer niet met rust wordt gelaten? We zetten er graag een goede fles wijn op.

Loopt de overheid miljarden mis door de DGA’s?

De belangrijkste verandering hebben we voor het laatst bewaard. Vorige maand verzocht staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën de Eerste Kamer de stemming over het wetsvoorstel Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen uit te stellen. Dat betreft dus de DGA’s. Zij zouden een maas in de wet hebben gevonden, waardoor de overheid miljarden misloopt. En daar kan een staatssecretaris niet mee thuiskomen.

Send this to a friend