Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Prinsjesdag komt eraan: plannen als vanouds al uitgelekt

Zoals de Gouden Koets, de hoedenparade en het koffertje met daarin de miljoenennota horen bij Prinsjesdag mag ook het lekken van het bijbehorende nieuws niet ontbreken. Over twee weken zet de koning in zijn troonrede het regeringsbeleid uiteen, maar de inhoud daarvan komt nu al in brokken naar buiten. We zetten de voornaamste punten neer in een kort overzicht.

1) We hebben meer te besteden

Om te beginnen is daar het goede nieuws. Na het zuur komt het zoet, beloven politici immers. We gaan erop vooruit volgend jaar. Althans wat betreft de koopkracht. We betekent de meeste Nederlanders en naar nu blijkt, in tegenstelling tot eerdere plannen, ook de gepensioneerden en mensen met een uitkering. Laat dat geld maar rollen.

2) Sparen en belasting

Dan nieuws, waar de een wel en de ander niet zo opgetogen over zal zijn. Het kabinet kan immers niet iedereen tevredenstellen. Wie braaf tot €125.000 spaart, betaalt over dit vermogen minder belasting. Maar voor bedragen hierboven gaat de belasting wél omhoog. Verder neemt het heffingsvrije vermogen toe van ongeveer €21.000 naar €25.000.

3) Het fictieve rendement

Ook het fictieve rendement blijft niet onaangeroerd. De Belastingdienst gaat ervan uit dat u 4 procent rendement behaalt over uw vermogen. De fiscus stapt daarvan af. Het fictieve rendement over de eerste €100.000 komt per 2017 uit op 2,9 procent. Voor €100.000 tot €1.000.000 wordt dat 4,7 procent. Daarboven 5,5 procent. Jaja, het kabinet denkt aan iedereen.

4) Langer betaald kraamverlof

Vaders en meemoeders, opgelet. Heuglijk nieuws. Voor jullie zit er ook een meevaller aan te komen. Per 2017 krijgen jullie na de geboorte van jullie kind geen twee, maar vijf dagen betaald kraamverlof. Tot nu toe gaat het ook om vijf verlofdagen, maar daarvan zijn er vaak drie onbetaald. Dat wordt luiers verschonen.

Tot zover het nieuws over Prinsjesdag. Mocht er meer naar buiten komen dan zullen we daarover berichten. Op Prinsjesdag komen we met een special. Wilt u meer weten over de bovengenoemde wijzigingen? Neem dan contact op met Koppel Belastingadviseurs.

Send this to a friend