Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Prinsjesdag 2015: een goednieuwsshow?

Is het een pretpakket? Een feestbegroting? Zijn de crisisjaren voorbij? Prinsjesdag belooft vandaag een goednieuwsshow te worden. Tussen het oranjebitter door deelt het kabinet presentjes uit. Zoals de koopkracht van Nederlanders. Volgens nieuwszender RTL stijgt de mediaan voor alle huishoudens met 1,4 procent. Lees hieronder overige, gelekte, kabinetsplannen.

1) Hoera, de kinderopvangtoeslag gaat omhoog

We beginnen de goednieuwsshow met de kinderopvangtoeslag. Die gaat volgend jaar omhoog. Want jonge ouders moeten hun werk goed kunnen combineren met het grootbrengen van hun kroost. Dat betekent dat de eerste en tweede kindtabel beide worden verhoogd met 5,8 procentpunt. Dus dat wordt werken en dan rennen om je kind op tijd van de opvang te halen.

2) Niet twee, maar vijf dagen betaald kraamverlof

Nog een plan waar de handen voor op elkaar kunnen. Kersverse vaders of meemoeders kunnen na de bevalling nog langer genieten van hun pasgeboren baby. Ze krijgen per 2017 niet twee, maar vijf dagen betaald kraamverlof van hun werkgever. Vijf dagen dus van bezoek ontvangen, beschuit met muisjes klaarmaken en ‘s nachts het bed uit voor de fles.

3) Maximaal €2.000 mobiliteitsbonus per jaar

Heeft u als bedrijf Wajongers in dienst? Dan kunt u momenteel voor hen een premiekorting – de mobiliteitsbonus – krijgen van maximaal €7.000 per jaar op de premies werknemersverzekeringen. Voor Wajongers met loondispensatie is de maximale premiekorting €3.500. De mobiliteitsbonus wordt per 1 januari 2016 verlaagd naar jaarlijks €2.000 gedurende maximaal drie jaar.

4) Belastingrulings aan het buitenland

Duidelijkheid, daar houden we van. Zoals het er nu naar uitziet wordt vanaf 2016 automatisch informatie over belastingrulings aan het buitenland verstrekt. Het streven is dat de gehele EU meedoet. Nu gaat het om dertien EU-landen. De Nederlandse belastingrulings worden alleen verstuurd naar EU-landen die deze informatie gebruiken om belastingheffing vast te stellen.

5) Geen VAR-verklaring voor 2016

Wie kent haar niet? De VAR-verklaring. Die gaat vanaf 1 januari 2016 verdwijnen. Een aanvraag voor volgend jaar wordt niet behandeld. Wel die over 2015. Wat komt er dan voor in de plaats? Het alternatief luidt dat opdrachtgevers en opdrachtnemers overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst. Conclusie: de VAR verdwijnt, de regels niet. Wij zijn druk doende om voor u passende overeenkomsten te verzorgen en houden u op de hoogte van de definitieve regeling.

6) Terruggaafregeling van dividendbelasting

Dan de teruggaafregeling van dividendbelasting voor niet aan de vennootschapsbelasting onderworpen lichamen. Die wordt uitgebreid met publiekrechtelijke rechtspersonen en privaatrechtelijke overheidslichamen. Te denken valt aan pensioenfondsen. Vooralsnog gaat het om een eerste stap die geen uitgebreide technische ondersteuning behoeft.

7) Meer onbelast dividend voor erfgenamen

We blijven in de dividendhoek. De faciliteit binnen Wet IB 2001 wordt uitgebreid. Erfgenamen gaan meer profiteren van het via erfrecht verkregen uitgekeerde onbelast dividend. Het zal nu niet alleen gaan om ontvangen aandelen die uit een nalatenschap zijn verkregen, maar ook om aandelen die de erfgenaam al in handen had. De vrijstelling is niet onbeperkt: het is uitsluitend bedoeld voor het betalen van erfbelasting.

8) De auto van de zaak: minder CO2 -uitstoot, minder bijtellingen

Van dividend naar de auto. Onze heilige koe. Om precies te zijn de auto van de zaak. Schrik niet, het gaat niet om grote veranderingen. Wie in een wagen rijdt met minder CO2 -uitstoot profiteert van lage bijtellingen. Vanaf 2017 komt er een nieuwe belastingheffing. Die is al bekendgemaakt, in Autobrief II: eenvoudiger, stabieler en meer milieuwinst. Vindt de overheid.

9) Weinig verbetering voor de pensioenvoorzieningen voor DGA’s

Tsja, en dan de pensioenregelingen voor DGA’s. Daar lijkt niet veel vooruitgang in te zitten. Na twee jaar van onduidelijkheid rond de uitwerking en techniek was het de bedoeling dat er een begrijpelijker systeem zou komen. Niet dus. Het kost te veel tekst om alles in één alinea neer te pennen, maar de problematiek laat zich het best vertalen in één woord: uitzichtloos.

10) Wat te doen met de bekritiseerde heffing van box 3?

Last but not least: de storm over de vermogensrendementsheffing van box 3. Waar gaat het precies over? De Hoge Raad heeft vastgesteld dat deze heffing mogelijk in strijd is met Europese regels. Door het groot aantal bezwaarschriften hebben de minister en staatssecretaris gezegd dat ze in het najaar met een aanpassing komen. Wordt vervolgd dus.

Goednieuwsshow of niet, u bent nu helemaal op de hoogte. Hebben we iets over het hoofd gezien of pakken plannen toch anders uit? Meld het ons of houd onze site in de gaten. Wilt u meer weten? U kunt voor alle vragen bij Koppel Belastingadviseurs terecht.

Send this to a friend