Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Prinsjesdag 2014: de gevolgen voor u

De derde dinsdag van september komt er weer aan, waarin de plannen voor volgend jaar worden gepresenteerd. Er worden langzamerhand al wat onderwerpen duidelijk die op de agenda staan. Plannen die ook voor u als IT-er gevolgen hebben. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

Officieel zijn de nieuwe plannen van het kabinet nog niet geopenbaard, maar er druppelt wel al één en ander aan informatie binnen. Zo weten we van een paar onderwerpen wat we kunnen verwachten:

  • De 14 % bijtelling bij privégebruik van een zakelijke auto wordt afgeschaft. Een milieubewuste auto wordt daarmee minder fiscaal aantrekkelijk dan voorheen.
  • De werkkostenregeling gaat van kracht. De gevolgen daarvan zijn niet alleen van toepassing op het automatiseren van declaraties; vaak moet er nog een heel automatiseringsproces plaatsvinden voordat dat überhaupt kan. Nog maar heel weinig softwareleveranciers zijn in staat om de ondersteuning te bieden deze nieuwe wetgeving te implementeren.
  • Alle vormen van zakelijke (hardware) schermen en mobiles worden eerder onbelast gelaten.

Voorheen was er een duidelijke grens tussen zakelijk en privégebruik van een tablet, computer of mobile, en moest iedereen zich verantwoorden voor zijn manier van gebruik ervan. Nu vindt er een verschuiving plaats: een werkgever vindt het juist noodzakelijk dat je de apparaten gebruikt, ook al zijn ze in de basis zakelijk. Er hoeft niet meer te worden aangetoond dat iets gebruikt is en op elke manier. De nieuwe oplossing is daarmee zeer rekbaar.

Het doel van de plannen die nu worden gepresenteerd is met name om heel veel dingen eenvoudiger te maken. Het is wel de vraag of dat ook daadwerkelijk bereikt wordt. De mooie nieuwe plannen worden vaak vol enthousiasme aangekondigd. Pas daarna begint het debatteren in de kamer, en heeft iedereen er een mening over. Van het oorspronkelijk voornemen of de ingevoerde wet blijft in veel gevallen uiteindelijk een heel ander verhaal over.

Send this to a friend