Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Partnerschap en haar gevolgen

Menig advocaat droomt ervan: partner worden binnen zijn of haar kantoor. Prachtig om te bereiken, maar het brengt nogal wat veranderingen met zich mee. Van een werknemer binnen een kantoor met faciliteiten, moet u nu zelf alles organiseren. Van het voeren van een administratie tot fiscale keuzes en het bepalen van het eigen inkomen. Waar dient u rekening mee te houden? Vier onderwerpen:

  • Als partner bepaalt u zelf wat uw inkomen wordt. Hiervoor kunt u richtlijnen volgen en onderzoeken wat gebruikelijk is. Omdat u tegelijk werkgever, werknemer en aandeelhouder-belegger bent is er sprake van tegenstrijdige belangen. Hier bestaat ook jurisprudentie voor.
  • He maken van een inkomensplanning – zowel zakelijk als privé – is noodzakelijk. Als de basis niet goed zit en daar vervolgens een inkomen op wordt vastgesteld, is dat niet zo snel terug te draaien.
  • Als werknemer viel u binnen een uitgebreide HR-afdeling, nu moet alles zelf worden bepaald. Laat u informeren over het bijhouden van een administratie, deadlines van aangiften, en fiscale keuzes die het meest geschikt zijn voor u.
  • Na het krijgen van een ‘overall view’ kunt u voor uzelf bepalen of u alles zelf wilt doen, of onderdelen (gedeeltelijk) wilt delegeren aan bijvoorbeeld een partner-servicebureau.
Send this to a friend