Opdrachtgever en zzp’er kunnen met gerust hart zakendoen
De beruchte blauwe enveloppe, het is elke keer weer schrikken als die door de brievenbus valt. Eind januari was het weer zover. Gelukkig geen aanslag. Dit keer was de brief bestemd voor zzp’ers en ging het om het verschaffen van helderheid rond de Wet DBA, die de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp’er moet bevestigen. Wat staat er precies in deze brief?
Vlak voor stemming eind vorig jaar trok staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën het wetsvoorstel over het pensioen in eigen beheer van directeur-grootaandeelhouders terug. Uit vrees voor een miljardenstrop. Nu heeft hij het lek gedicht. En, de rechter kwam eraan te pas om te oordelen dat een door een vennootschap aan een dga verstrekte lening kan worden genoteerd als een onttrekking.
Geen naheffingen, boetes en loonheffingen
De wet DBA, de opvolger van de VAR-verklaring, was omringd door onrust en onzekerheid. De nieuwe maatregelen moesten schijnzelfstandigheid voorkomen. Maar zzp’ers verloren opdrachten en de fiscus liep achter met de beoordeling van de modelovereenkomsten die de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp’er moesten vastleggen. Wiebes stelde de invoering van de wet uit.
In de brief van de Belastingdienst staat dat het uitstel duurt tot in ieder geval 1 januari 2018. Tijdens deze periode onderzoekt het kabinet de nieuwe wet. Over deze periode vallen geen naheffingen, boetes en loonheffingen. Ook niet als de fiscus achteraf constateert dat er sprake is van loondienst. Opdrachtgevers en zzp’ers kunnen dus vrijuit zakendoen. Kwaadwillenden die opzettelijk de boel belazeren kunnen wel rekenen op een straf.
Wiebes dicht lek wet pensioen eigen beheer dga
Eerst kregen dga’s te horen dat ze geen pensioen in eigen beheer konden opbouwen. Daarvoor moesten ze een stapel papierwerk voor 1 januari dit jaar in orde hebben. Toen kregen ze uitstel tot 1 april, omdat het niet te doen was om die januari-deadline te halen. Vervolgens trok Wiebes, weer hij, het desbetreffende wetsvoorstel in, omdat hij vreesde voor een miljardenstrop voor het Rijk.
Nu heeft Wiebes het lek gedicht. Hierdoor kan het wetsvoorstel vanaf 1 april in werking treden. Het plan komt erop neer dat dga’s voor de keuze staan om het al opgebouwde pensioen fiscaal af te kopen of het om te zetten in oudedagsvoorziening op de balans van het bedrijf. Case closed. Zou je zeggen, want bij Wiebes weet je het nooit.
Stijging rekeningcourantschuld bij eigen bv geldt als onttrekking
Als een vennootschap geld leent aan een dga en het is lang niet zeker dat dat bedrag wordt afgelost, spreken we dan van een lening of een onttrekking? Deze kwestie kwam aan de orde tijdens een proces tussen een bedrijf (A) en een dga (X), waarbij de saldi van de rekening-courantverhouding tussen A en X over drie jaar toenamen.
Over de lening was niets afgesproken en er waren geen incassomaatregelen getroffen. Ook bleek voor de rechtbank dat de dga niet over het geld beschikte om de lening af te lossen. Vanwege dit laatste punt stelde de rechter dat de bedragen van opnamen in rekening-courant het vermogen van het bedrijf in de belastingjaren definitief hadden verlaten, waarmee zij dus als onttrekkingen moeten worden aangemerkt.