Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Op naar het technologische paradijs

Hij is inmiddels een jaar in dienst als start-up ambassadeur, prins Constantijn, en in die periode is hij erachter gekomen dat Nederland nog wat fiscale stappen heeft te maken om een technologie- en investeringsparadijs te worden dat zich op zijn minst kan meten met het legendarische Silicon Valley. Wat heeft de prins in gedachten?

Een fiscaal instrument om de Amerikanen de loef af te steken is versie 2.0 van de innovatiebox, met als nieuwtje dat de energie-investeringsaftrek wordt verlaagd met een half procent naar 55 procent. Naast Silicon Valley kan Constantijn en Nederland ook Estland als voorbeeld nemen. Het land van Skype en waar je binnen een handomdraai een bedrijf opricht, zelfs als je er niet woont.

De drie techplannen van prins Constantijn

Wat kan Nederland doen om Silicon Valley in te halen? De basis ligt er: een goede infrastructuur, ligging, gezondheidszorg, scholen en goed wonen. Maar er moet meer gebeuren, zegt prins Constantijn tegenover Het Financieele Dagblad:

  • Start-ups betalen vanwege hun weinige geld werknemers in opties op aandelen. De prins vindt het oneerlijk dat start-ups al belasting moeten betalen voordat die opties op aandelen verkocht kunnen worden.
  • Als iemand zijn bedrijf verkoopt, moet de winst binnen zes of twaalf maanden weer geïnvesteerd kunnen worden in een nieuw bedrijf. Zonder dat daar belasting over moet worden betaald. Zo kan geld en kennis worden gestopt in nieuwe start-ups.
  • Buitenlandse talenten hoeven over de eerste 30 procent van hun inkomen geen belasting te betalen. Doel is om op deze manier buitenlands toptalent in Nederland te houden.

Nederland dus als techhub nummer één. Zijn de prinselijke dromen realistisch?

Groen licht voor de innovatiebox 2.0

De innovatiebox moet Nederland op weg helpen naar het technologisch paradijs. De box is in het leven geroepen om innovatief onderzoek door ondernemers fiscaal te stimuleren. Alle winsten uit innovatieve activiteiten komen terecht in deze box. Om hier in te vallen, zijn twee voorwaarden noodzakelijk. U vindt ze op de site van de Belastingdienst.

Het laatste nieuws rond de innovatiebox is dat de Europese Gedragscodegroep die heeft goedgekeurd. Die controleert of belastingmaatregelen niet leiden tot onwenselijke belastingconcurrentie. Met dit groene licht wordt de energie-investeringsaftrek verlaagd naar 55 procent. De wijziging ging in op 1 juli met een terugwerkende kracht tot 1 januari dit jaar.

Nederland, doe als de Esten en word e-burger

Prins Constantijn droomt van een Nederlandse Silicon Valley, maar hij en het nieuwe kabinet doen er goed aan om te kijken naar Estland. Het land waar internet zo’n grote plek inneemt in de samenleving dat het gelijkstaat aan autorijden, boodschappen doen en koken. Kinderen leren al jaren programmeren en elektronisch stemmen en de elektronische handtekening is ingeburgerd.

In dit rijtje past ook het e-Residency. Zonder in het land te wonen kan je digitaal burger van Estland worden. De digitale burger kan met een digitaal identificatiemiddel van alles digitaal regelen, zoals dus stemmen, je bankzaken regelen en je medisch dossier bekijken. En je kan hiermee ook een bedrijf oprichten, ideaal voor start-ups. Dus Constantijn en consorten, reis ook even af naar Estland.

Send this to a friend