Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Nieuw belastingplan is slechts onderhoud

Het duurde even voordat er openheid ontstond over het belastingplan. Maar nu het kabinet zijn pakket heeft onthuld, blijkt het niet meer te zijn dan wat onderhoudswerk. Een echte belastinghervorming blijft uit. Die mist voldoende draagvlak en dat zou politieke zelfmoord betekenen. Zeker als zaken als de hypotheekrente wordt afgeschaft.

Uit de plannen legt Koppel Belastingadviseurs enkele opvallende elementen uit, zoals de lastenverlichting, de vermogensbelasting, de loonkostensubsidie en tenslotte, de maatregel die op vernietigende kritiek is komen te staan, de verhoging van de btw door een toename van 6 naar 21 procent op producten en diensten.

Btw-verhoging en lastenverlichting

Om met die laatste te beginnen. Dit gaat direct invloed krijgen op de portemonnee van de burger. Het kabinet heeft een tweedeling gemaakt om de btw-tarieven overzichtelijk te maken. Nu is het een wirwar van regels en uitzonderingen. Op primaire behoeften blijft het btw-tarief van 6 procent gehandhaafd. Maar op onder meer boeken, kappers en schilders gaat de btw omhoog naar 21 procent. Het is nog onduidelijk wat precies valt onder het lage btw-tarief.

De btw-verhoging gaat iedereen merken per 1 januari. Hiertegenover zet het kabinet een lastenverlichting van 5 miljard neer. Dat komt neer op 800 euro per gezin. Is die 5 miljard niet meer dan een sigaar uit eigen doos? De belasting is immers de afgelopen jaren al met 20 miljard euro gestegen. En deze 5 miljard wordt gecompenseerd met de 5 miljard die het kabinet verwacht te halen uit de btw-verhoging.

Loonkostensubsidie en vermogensbelasting

In het belastingplan probeert het kabinet werkgevers te stimuleren om laaggeschoolde arbeiders aan te nemen. Door een loonkostensubsidie wordt deze groep goedkoper. Voorts wordt de vermogensbelasting niet meer geheven op basis van een fictief rendement, maar op wat werkelijk is behaald.

Wilt u meer weten over deze vier maatregelen of over andere onderdelen uit het belastingplan? Koppel Belastingadviseurs legt het graag uit. Neem daarom contact met ons op.

Send this to a friend