Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Nederland ontkomt aan notering op zwarte lijst

Ze nestelen zich maar wat graag in Nederland. De Rolling Stones, U2, Starbucks en Google vinden het Nederlandse belastingklimaat maar al te prettig. Een belastingparadijs, concludeert de een (Barack Obama). Niets van waar, als we een zwarte lijst van belastingparadijzen opgesteld door de Europese Unie moeten geloven waarop Nederland ontbreekt.

De nervositeit onder zzp’ers gaat nog wel even duren. De handhaving van de Wet DBA is weliswaar uitgesteld tot 1 juli 2018, maar wat er daarna gaat gebeuren is de vraag. U leest in deze nieuwsbrief een paar mogelijkheden. Het Europees Parlement stemde begin deze maand voor verlaging van de btw op e-boeken, tijdschriften en kranten. Nu is het wachten op de daadwerkelijke invoering van deze stap.

Is Nederland inderdaad geen belastingparadijs?

Ze zullen vast schrikken, de Verenigde Staten, China en India. De Europese Unie komt met een zwarte lijst van landen die te weinig doen om belastingontwijking door multinationals te ontwijken. De drie genoemde landen staan daarop. Nederland niet. Zo beschouwd lijkt Nederland geen belastingparadijs.

Daar dacht Washington in 2009 heel anders over. President Barack Obama noemde Nederland een belastingparadijs. Niets van waar, klonk het vanuit Den Haag. Maar website De Correspondent schrijft dat Nederland het grootste belastingparadijs is voor Amerikaanse multinationals. Zelf moet Nederland niets hebben van belastingparadijzen. De Belastingdienst wil Nederlanders met banden met een offshore-vennootschap in een belastingparadijs harder aanpakken. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën tekende vorige week een multilateraal verdrag tegen internationale belastingontwijking. Bijna zeventig landen hebben dit verdrag getekend.

Toekomstscenario’s voor de wet DBA

De soap rond de wet DBA houdt menig zzp’er in de greep. De laatste, voorlopige, stand van zaken is dat het demissionaire kabinet de handhaving ervan heeft uitgesteld tot juli 2018. Tot die tijd wordt er niet gecontroleerd op de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en de zzp’er. Alleen zzp’ers en bedrijven bij wie de verhouding wel heel erg innig is, kunnen de fiscus achter zich aan krijgen.

Maar hoe moet het nu verder? Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft tien varianten geschetst. Van een oordeel over de status van een arbeidsrelatie tot en met een fictieve dienstbetrekking met uitzondering voor ondernemers. Meer weten? U leest Wiebes’ varianten hier. Veel leesplezier.

Mogelijk minder betalen voor e-boeken

De Europese Unie wordt meer beschimpt dan bewonderd, lijkt het soms. Brussel bemoeit zich te veel met Nederland, klinkt het op sociale media, in de kroeg en op straat. Echter, wie het heerlijk vindt om boeken, kranten en tijdschriften op een e-reader te lezen, kan Brussel sinds begin deze maand omarmen.

Het Europees Parlement stemde 1 juni voor verlaging van de btw op e-boeken, tijdschriften en kranten, waarschijnlijk gelijk aan de papieren versie. In Nederland komt dit neer op een verlaging van 21 naar 6 procent. Nu is het aan de ministers van Financiën van de lidstaten om erover te stemmen. Nederland is voor, maar de beslissing moet unaniem worden genomen. Niet te vroeg juichen dus.

Send this to a friend