Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Moet je belasting betalen als Airbnb-verhuurder?

Live like a local. Voor toeristen is het prachtig. Hun vakantie vieren in een grachtenpand in Amsterdam, in een modern appartement in Haarlem of op een boerderij in Noord-Holland. En ook voor de verhuurder rinkelt de kassa. Maar de Belastingdienst ruikt ook geld. Sommige Airbnb-verhuurders moeten belasting betalen. Anderen niet. Hoe zit dat?

Die hybride auto’s – ze leken zo goed voor het milieu. Helemaal toen het kabinet kwam met belastingvoordelen op deze wagens. Maar van het effect was niets te merken, zei staatsecretaris Wiebes onlangs. Ook goed voor het milieu is een belastingplan dat het Planbureau voor de Leefomgeving begin deze maand introduceerde. Althans, goed in hun ogen.

Belasting betalen bij Airbnb-verhuur? Ja en nee

Extra verdiensten zijn nooit weg. En met behulp van Airbnb hoef je daar weinig voor te doen. Maar moet je ook belasting betalen over deze inkomsten? Jazeker. Dat geldt echter niet voor iedereen. Het is afhankelijk van de situatie. Het gaat hierbij om het onderscheid tussen huurders en woningbezitters.

Wie een ruimte verhuurt via Airbnb of een andere organisatie moet inkomstenbelasting betalen over 70 procent van de inkomsten als het gaat om een eigen huis. Bij wie een tweede woning verhuurt, ligt dat anders. Onderhuur is onbelast (box 3). Tenzij je je actief met deze woning bezighoudt: schoonmaken, huurders werven, ontbijt serveren. Dan beschouwt de fiscus dit als actief vermogensbeheer en vallen de inkomsten onder box 1 als resultaat uit overige werkzaamheden. Dat betekent over 2016 minstens 36,55 procent tot maximaal 52 procent aan belasting over de inkomsten plus 5,5 procent aan zvw-premie. Beter is het dus om amper met de verhuur van deze tweede woning bezig te houden. Laat dat over aan een bureau.

Naast deze belastingen dient een verhuurder ook rekening te houden met de toeristenbelasting. De hoogte hiervan is per gemeente verschillend. Tot slot komt ook nog eens de btw om de hoek kijken. Kortom, tijdelijke verhuur aan toeristen lijkt verleidelijk, maar als het even kan profiteert de fiscus ook graag mee.

Wiebes kraakt belastingvoordelen op hybride auto’s

Nul, zero, niets, nada, noppes. Dat is de conclusie die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën trekt over de belastingvoordelen die de afgelopen jaren waren toegekend aan hybride auto’s (een verbrandings- en elektromotor). ‘We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen’, zei hij in een interview tegenover het tijdschrift AutoWeek.

In de praktijk blijkt namelijk dat vooral zakelijke autobestuurders veel minder zuinig rijden dan was verondersteld. Ze houden het vooral op brandstof. Het is dan ook afgelopen met deze subsidies. Voor alle auto’s geldt over drie jaar een algemeen bijtellingspercentage van 22 procent. Behalve voor de volledige elektrische auto. De eigenaar daarvan profiteert van een bijtelling van 4 procent.

Planbureau: ‘Vergroen niet via de btw’

Nederland heeft talloze organisaties, clubs en instituties die van alles en nog wat berekenen en adviseren.  Zo ook het Planbureau voor de Leefomgeving. Vermoedelijk met het oog op Prinsjesdag aanstaande september of anders met de parlementsverkiezingen maart volgend jaar – er moet immers gelobbyd worden – kwam dit bureau met een groen belastingplan. Wat houdt dat in?

Het Planbureau voor de Leefomgeving ziet weinig heil in de hervorming van het belastingstelsel dat het kabinet voor ogen heeft. Het bureau pleit ervoor om vergroening na te streven via belastingen die zorgen voor minder milieuvervuiling of minder verkeer in plaats van via de btw. Meer weten? Lees dan het bijbehorende rapport.

Send this to a friend