Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Met een andere auto op vakantie? Voorkom bijtelling!

Iedereen kent het wel. U pakt de auto in voor de zomervakantie, maar dan blijkt u lang niet alles mee te kunnen nemen, omdat de auto te klein is. Frustratie alom nog voordat u bent vertrokken. Een oplossing is om tijdelijk een grotere (lease)auto te nemen. Dat is echter niet zomaar een kwestie van even inruilen en u vertrekt probleemloos naar Frankrijk, Spanje of Tsjechië.

Als u een auto van de zaak heeft, levert de keuze voor een tijdelijke (lease)auto moeilijkheden op met de dubbele bijtelling. Dit is verleden tijd door een afspraak tussen leasemaatschappijen en de fiscus. Er is overeengekomen dat er geen sprake is van dubbele bijtelling als de ‘hoofdauto’ aantoonbaar is vervangen door een tijdelijke auto.

Lever uw autopapieren en sleutels in

Hoe zit dat? Heeft u of uw werknemer een (elektrische) auto van de zaak dan komt daar in het geval van privégebruik bijtelling bovenop. Pakt u voor uw rit naar de zon een vervangende, grotere (niet-elektrische) leaseauto dan gaat het om een dubbele bijtelling. Eentje voor de normale auto en een voor de grotere vakantie-leaseauto. Dit dure geintje gaat niet meer op.

Hoe luidt de afspraak met de Belastingdienst? Om dubbele bijtelling te voorkomen is het van belang dat u als werkgever met de werknemer schriftelijk vastlegt dat de hoofdauto is vervangen door een tijdelijke auto. Voorts levert de werknemer alle papieren en de sleutels van de hoofdauto in bij u of bij de leasemaatschappij. De hoofdauto hoeft niet achter slot en grendel.

Leg alles vast

Hiermee bent u er nog niet. De catalogusprijs, CO2-uitstoot, vervangingsperiode, tijdelijke stallingslocatie en het kenteken van de hoofdauto moeten worden vastgelegd. Net als de naam en adresgegevens van de werkgever en de werknemer.

Wijkt de catalogusprijs en/of de bijtelling van de vervangende auto af van die van de hoofdauto dan moet de bijtelling voor de hoofdauto worden gecorrigeerd. Dit verrekent u in de aangifte loonheffing voor het betreffende loontijdvak.

Hoe zit het met de auto van de ondernemer?

Tot zover de werknemer. Wat moet u zelf doen als werkgever mocht u met een grotere auto de Costa Brava of de Franse Rivièra opzoeken? De afspraak met de Belastingdienst rept niet over de auto van de ondernemer zelf. Toch is het aannemelijk dat ook een ondernemer zich hierop kan beroepen als het een leaseauto betreft.

Voor u gelden dezelfde regels als voor de werknemer. Voor de zekerheid kunt u het bewijs van een vervangende auto en de benzinebonnen, die van tijdens uw vakantie, bewaren om dubbele bijtelling te voorkomen.

Eigen auto van de zaak

Tot slot, bij een auto in eigen beheer ligt het leasen van een grotere auto iets anders. U dient zelf een afspraak te maken met uw belastinginspecteur. Voorkom dubbele bijtelling door te voldoen aan de hierboven genoemde administratieve eisen en de sleutels en de papieren in te leveren bij de leasemaatschappij.

Heeft u vragen over de dubbele bijtelling? Neem dan contact op met Koppel Belastingadviseurs. Wij wensen u een prettige vakantie, zonder bijtelling.

Send this to a friend