Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Lenen van uw BV? De fiscus kijkt zeker mee.

Uw praktijk loopt prima, de omzet gaat omhoog en de cliënten betalen op tijd hun rekeningen. Kortom alle signalen zijn aanwezig dat uw banksaldo groeit. De huidige vergoedingen op rente zijn echter niet aantrekkelijk om lang onrendabele banktegoeden aan te houden. Daarnaast heeft u voldoende privé plannen welke u wilt realiseren. Kortom u wilt uw banktegoeden gebruiken.

Iedere vorm van consumptief geld onttrekken van de BV zoals een dure vakantie, leidt tot een fiscale heffing in de vorm van een bijtelling van inkomen in box 2. Voor dit jaar kan dat nog tegen een gematigd tarief van 22% in plaats van het normale tarief van 25%. Echter belasting uitstellen of zelfs geheel vermijden is aantrekkelijker. Hoe zorgt u dat u dit vervolgens fiscaal goed inricht? Drie stappen om te doorlopen, om zo onnodige belastingheffing te voorkomen.

Stap 1: Investeren mag

Naast het betalen van belasting kunt u natuurlijk ook het idee hebben om deze zo lang mogelijk uit te stellen of geheel te voorkomen. Niets menselijks is u immers vreemd. Dat uitstellen en bij voorkeur geheel afstellen is prima te doen. Echter dan moet het wel gaan om niet consumptieve bestedingsdoelen, zoals bijvoorbeeld het kopen van een boot of een 2e (privé) auto. Zijn dergelijke doelen aanwezig? Dan mag u het geld ook van uw BV lenen. Zoals bij iedere transactie tussen de DGA en de BV kijkt de fiscus mee in deze verhouding om te zien of er sprake is van zakelijke verhoudingen tussen de DGA en de BV.

Stap 2: Borg zakelijke verhoudingen

Het borgen van zakelijke verhoudingen is noodzakelijk om niet te worden geconfronteerd met onbedoelde gevolgen voor uw belastingheffing. U moet dan wel de nodige voorwaarden opnemen om de zakelijkheid te benadrukken. Vervolgens moet u dan ook naar die voorwaarden handelen anders komt u alsnog in de risicosfeer. Welke voorwaarden moet u dan tenminste aan voldoen:

  • Schriftelijk vastleggen van de lening
  • Opnemen van een aflossingsschema
  • Opnemen van een zakelijke rente
  • Verstrekken van reële zekerheden die goed in verhouding staan
     

Stap 3: Voorkom het risico van onzakelijke verhoudingen

Het risico van onzakelijke verhoudingen is evident: u gaat belasting betalen. Dat was niet de bedoeling en bovendien brengt dit nog een extra probleem mee door uw positie als DGA. Hoe geniet u als DGA bijvoorbeeld het voordeel van een onzakelijke rente? In box 1 als werknemer of als aandeelhouder in box 2? Deze vraag is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. En wat gebeurt er als u een onzakelijke verhouding door te weinig dekking in privé heeft en de BV zou deze lening willen afwaarderen ten laste van de winst? De fiscus gaat dit zeker bestrijden.

Conclusie is dat er nogal wat beoordelingselementen aan te pas komen om de verhouding van uzelf als DGA en uw BV af te wegen. Voorkomen is in deze beter dan genezen.

Heeft u vragen: wij helpen u graag. Bel ons op 020 3445900.

Send this to a friend