Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Kampeert de Belastingdienst ook?

Is het die buurman op de camping waarmee u een potje jeu de boules speelt? Of die vrouw die u tegenkwam op de parkeerplaats bij de Efteling? Of anders die jongen bij theaterfestival de Parade? Wie deze column leest, ziet achter elke boom een overijverige ambtenaar van de Belastingdienst die controleert of u uw de auto van de zaak onterecht gebruikt in uw vrije tijd.

Er bestaat een app die elke ondernemer eraan herinnert om op tijd de btw-aangifte te doen. De fiscus stuurt ook e-mails rond om te voorkomen dat mensen te laat hun btw-aangifte doen. Toch komt het dikwijls aan op het laatste moment en dan zijn boetes nabij. Die kunnen behoorlijk oplopen.

Met de auto van de zaak naar Parijs? Doe maar niet

De Belastingdienst is overal. De fiscus controleert bij grensovergangen, festivals en pretparken of de zakelijke rijder zijn auto onterecht gebruikt voor privézaken. Nu zouden ambtenaren ook op de camping klaarstaan met een notitieboekje om het kenteken van uw auto te noteren. Ze hebben beet als u uw auto van de zaak gebruikt en er meer dan vijfhonderd kilometer mee heeft gereden.

Want de regels gelden als volgt. Gebruikt u een leasewagen dan moet u voor de fiscus bijhouden hoeveel u daarmee rijdt. Tot vijfhonderd kilometer per jaar kunt u onbekommerd rondtoeren: er hoeft geen belasting te worden betaald en er wacht geen fiscale bijtelling. Gaat u met uw auto van de zaak naar Parijs (heen en terug 960 kilometer) dan is dat vragen om problemen. Zeker als de fiscus het niet vertrouwt en uw rijgedrag, dat afwijkt van de normale ritten, gaat controleren. Op basis van de door u onjuiste verstrekte informatie kunt u rekenen op een boete en een fiscale naheffing.

Dus wees een brave burger en rijd binnen de limiet.

De coulance van de Belastingdienst

De een is binnen een kwartier klaar. Een ander zit met allerlei bonnen en papieren een hele avond uit te rekenen hoeveel de btw-aangifte bedraagt. Maar voor eenieder geldt: wees op tijd met uw btw-aangifte. Want de boetes zijn niet gering.

Wat is te laat voor de Belastingdienst? Dat is het geval wanneer de betaling bij de fiscus binnenkomt na de uiterste betaaldatum. Dan is er nog geen man overboord. De belastingdienst hanteert een coulancetermijn, waardoor u mogelijk geen boete krijgt. De coulancetermijn start na de uiterste betaaldatum en eindigt zeven kalenderdagen na de uiterste betaaldatum.

Lees hier wanneer u wel en niet kunt rekenen op een welwillende fiscus. Valt u buiten de coulance van de Belastingdienst, trek dan maar de portemonnee.Want u ontvangt een naheffingsaanslag met een betaalverzuimboete van 3% van het niet-betaalde bedrag met een minimum van 50 euro en maximum van 5.278 euro. Coulance of niet, wees gewoon op tijd met uw btw-aangifte. Wacht ook niet tot het laatste moment, want het duurt een dag voordat het btw-bedrag op de rekening staat van de fiscus.

Send this to a friend