Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Grote wijzigingen in de VAR verklaring

Bent u ZZP’er of werkt u met ZZP’ers let dan op. Er zijn behoorlijke veranderingen op komst inzake de VAR-verklaring. Deze veranderingen zijn niet alleen van invloed op de ZZP-er maar ook de opdrachtgever. Bekijk hier de twee grootste wijzigingen.

ZZP-er: vraag jaarlijkse je eigen VAR verklaring aan
In het verleden kreeg de ZZP-er automatisch een nieuwe VAR-verklaring toegestuurd door de belastingdienst. Echter deze automatische toezending is verleden tijd. Er zal jaarlijks een nieuwe VAR-verklaring aangevraagd moeten worden. Vanaf 2015 zal de aanvraag via een web module moeten gebeuren.

Opdrachtgever wordt aansprakelijk bij foute VAR verklaring
Voor de opdrachtgever zijn er ook wijzigingen op komst. Zo zijn er plannen dat bij een foute VAR verklaring niet alleen de ZZP-er aansprakelijk wordt gesteld voor de niet afgedragen premies en loonheffing, maar dat de belastingdienst deze ook kan gaan verhalen op de opdrachtgever. De opdrachtgever wordt mede verantwoordelijk voor de VAR aanvraag.

Hoe zal het uitwijzen in de praktijk?
Hoe de voorstellen in de praktijk zullen uitwijzen is nu nog niet bekend. In het najaar is er meer bekend over de invulling van de wijzigingen. Er is in ieder geval aangegeven dat de bonafide ZZP-er van de wijzigingen geen hinder zal ondervinden. Wij houden u uiteraard op de hoogte.

Wilt u meer weten of heeft u vragen over de VAR verklaring? Neem dan contact met ons op.

Send this to a friend