Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geen hele appel voor Tjebbe en Jolle

Geen hele appel voor Tjebbe en Jolle

Ze kunnen geen hele appel of hele banaan eten. Hooguit twintig gram. Tjebbe en Jolle hebben een metabole ziekte en kunnen daarom heel weinig koolhydraten aan. De glucose die iemand uit zijn voeding haalt, wordt naar de hersenen getransporteerd. Deze transporter werkt bij Tjebbe en Jolle niet of niet goed. Dus krijgen ze een streng dieet van veel vet en weinig koolhydraten.

Bij Tjebbe werd de ziekte niet meteen ontdekt. Daardoor ontwikkelde hij een verstandelijke beperking. Jolle kon meteen op een speciaal dieet worden gezet. Het is dus van belang dat een metabole ziekte (stofwisselingsziekte) op tijd wordt ontdekt en daarvoor is onderzoek nodig. Stichting Metakids zet zich hiervoor in. Als vaste donateur is Koppel Advies hierbij nauw betrokken.

Voorwaarden voor het aftrekken van een privégift

Als donateur van een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), zoals Metakids, kunt u als privépersoon uw gift aftrekken van de belasting. Dit doet u door uw bijdrage om te zetten in een periodieke schenking. Deze gift kan jaarlijks worden afgetrokken van het belastbaar inkomen, ongeacht de hoogte van de bijdrage of onze inkomsten.

Dat komt concreet op het volgende neer. De periodieke schenking kan per jaar 100 procent als aftrekpost worden opgevoerd, zonder aftrekbeperkingen. Dat betekent dat de Belastingdienst een behoorlijk deel van uw schenking betaalt. Dat kan oplopen tot 52 procent.

De gift moet dan wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U betaalt elk jaar hetzelfde bedrag. Dat kan over het hele jaar via meerdere bedragen of in één keer.
  • U maakt uw donatie minstens vijf achtereenvolgende jaren over naar dezelfde instelling.
  • De gift stopt bij uw overlijden of dat van een ander, zoals uw zus of partner. U moet wel vastleggen in welk geval de donatie stopt.

Hoeveel uw belastingvoordeel bedraagt, is afhankelijk van uw leeftijd en inkomen. Via deze tool kunt u berekenen wat u extra kunt schenken – u kunt het belastingvoordeel immers gebruiken om uw steun aan uw ANBI te verhogen – of terugontvangt.

Wilt u meer doen dan alleen een donatie? U kunt uw erfenis afstaan aan een ANBI. Die hoeft daarover geen erfbelasting te betalen.

Niet alleen de gulle gever heeft fiscaal de wind mee. De ANBI’s worden helemaal ontzien door de Belastingdienst. Ze zijn vrijgesteld van schenkingsbelasting en ontvangen het volledige brutobedrag. Iedereen profiteert. Beter kan je het niet hebben.

Wat zijn ANBI’s? Van Greenpeace tot de Liedjesfabriek

Metakids behoort tot de ANBI’s. De Belastingdienst heeft bepaald dat giften aan deze instellingen mogen worden afgetrokken. Dat kan ook bij een culturele ANBI, een vereniging of een steunstichting sociaal belang behartigende instelling (SBBI). Deze tabel van de Belastingdienst maakt duidelijk bij welke instelling u uw gift wellicht kan aftrekken.

Nu lopen er nogal wat goede doelen rond in Nederland. Grote jongens als Greenpeace, de Johan Cruyff Foundation en het Aidsfonds behoeven geen nadere toelichting. Er zijn ook onbekendere organisaties als Tjommie, Villa Pardoes en de Liedjesfabriek. Hoe weet u of u bij deze ANBI’s uw gift kunt aftrekken? Dat is zeer eenvoudig te achterhalen via deze link van de fiscus.

Het belastingvoordeel voor bedrijven

Nederlandse bedrijven doneren wat af. Over 2017 gaven ze ongeveer twee miljard euro aan goede doelen door middel van sponsoring en giften. Sport bleek de favoriet. Tegelijkertijd startten meer bedrijven met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), zijn er meer bedrijven die dat vorig jaar bleven doen en begonnen veel ondernemingen met nieuwe MVO-activiteiten.

Ook aan de bedrijfsgiften zit een fiscale aanmoediging om ANBI’s en SBBI’s te steunen. Bedrijven mogen giften van de winst aftrekken. Per jaar is de aftrek hoogstens 50 procent van winst, met een maximum van 100.000 euro. Elke onderneming moet de giften schriftelijk kunnen bewijzen. Bij een gift aan een culturele ANBI mag de aftrek van de winst worden verhoogd met 50 procent. Wel is de verhoging maximaal 2.500 euro.

Is het aftrekken van een gift van de belasting wel zo verstandig?

Zo’n belastingvoordeel voor uw onderneming klinkt aantrekkelijk, maar of het slim is, is een tweede. Want zoals we eerder in dit artikel hebben beschreven zijn periodieke giften, onder voorwaarden, privé volledig aftrekbaar.

Zit u in box 1 en betaalt u het hoogste belastingtarief van 52 procent dan is het voordeliger om periodieke giften af te trekken in box 1 dan binnen de BV. Als u zowel periodiek als eenmalig schenkt aan goede doelen, kunt u het beste periodiek doneren vanuit privé en de eenmalige giften vanuit uw bedrijf. Een soort van kansenspreiding.

Send this to a friend