Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Gebruikelijk loonregeling 2015

Per 1 januari 2015 worden de regels voor gebruikelijk loon aangescherpt. Deze regeling is van toepassing op diegenen met een BV waarin zij of hun (fiscaal) partner een aanmerkelijk belang hebben en het gaat om een directeur-grootaandeelhouder (dga).

De Belastingdienst heeft de gebruikelijk loonregeling in het leven geroepen om te helpen bepalen welk bedrag een dga zichzelf als salaris dient uit te keren. Het gebruikelijk loon is een minimumbedrag dat als uitgangspunt wordt gehanteerd. Per 1 januari 2015 geldt als hoofdregel dat het salaris van een dga ten minste gelijk moet zijn aan de hoogste van de volgende bedragen:

  • 75% van het salaris uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking; de doelmatigheidsmarge wordt verlaagd van 30% naar 25%
  • het hoogste salaris van de overige werknemers binnen de vennootschap
  • een minimum van € 44.000,-

Enkel bij voldoende bedrijfseconomische motieven zou een lagere uitkering van salaris mogelijk zijn.

De Belastingdienst heeft met veel dga’s afspraken gemaakt over de hoogte van het gebruikelijk loon. Deze afspraken komen straks allemaal te vervallen. In 2015 neemt de Belastingdienst contact op met desbetreffende dga’s om tot nieuwe afspraken te komen. Een dga kan ook zelf contact opnemen met de Belastingdienst.

Over minder dan een maand gaat de nieuwe gebruikelijk loonregeling in. Per 1 januari 2015 stelt de regering hardere eisen aan de hoogte van het uit te keren salaris. Wacht daarom niet te lang en onderneem tijdig actie.

Heeft u vragen over de nieuwe gebruikelijk loonregeling? Neem gerust contact op met Koppel Belastingadviseurs, via info@koppeladvies.nl

Send this to a friend