Een nederlaag voor de Belastingdienst
Wat is er gebeurd op fiscaal gebied de afgelopen tijd? De Belastingdienst lijdt een nederlaag in zijn poging gegevens van zwartspaarders in Zwitserland te achterhalen, als het gaat om belastingregels zijn directeur-grootaandeelhouders (dga’s) niet op hun achterste gevallen en 244 duizend huishoudens lopen door hervormingen 900 euro mis. Koppel Belastingadviseurs legt uit hoe het allemaal precies zit.
Zwartspaarders kunnen opgelucht ademhalen
Zet je je geld nu wel of niet op een Zwitserse bankrekening? De Belastingdienst heeft liever van niet en probeert te achterhalen wie zwart geld op een rekening in het buitenland heeft staan. Dus vroeg de fiscus vorig jaar om de gegevens van Nederlanders die in 2013 en 2014 een rekening hadden bij de Zwitserse bank UBS. Of die even zijn gegevens met de Belastingdienst wilde delen.
Maar dat gaat zomaar niet, oordeelde een Zwitserse rechtbank na een hoger beroep in maart. Eerder had de rechter geoordeeld dat dit geen probleem was, maar dat was tegen de zin van Nederlandse UBS-klanten. Nu heeft de rechter bepaald dat bij de uitwisseling van informatie niet alle gegevens mogen worden gedeeld, zoals de namen van klanten. Zo blijft het geld nog even veilig in Zwitserland.
Dga’s goed op de hoogte van de belastingregels
Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) zijn niet van gisteren. Ze zijn prima op de hoogte van het fiscale beleid in Nederland en als het moet spelen ze in op de laatste financiële ontwikkelingen. Dat blijkt uit de Discussion Paper “Tax bunching by owners of small corporations” van het Centraal Planbureau (CPB).
Het CPB had onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die dga’s hebben voor het schuiven tussen arbeidsinkomen en kapitaalinkomen en van inkomen over de tijd. En wat blijkt? Er is een sterke piek bij het minimumbedrag van de gebruikelijkloonregeling. Er is een concentratie van aangiftes in box 1 met een belastinggrondslag die net voor een tariefgrens ligt. En er is een sterke reactie te zien van uitgekeerde dividenden in 2007 toen het tarief in box 2 tijdelijk werd verlaagd van 25 naar 22%.
Waarom huishoudens 900 euro mislopen
900 euro, daar kun je best wat leuks mee doen. Een mooie vakantie boeken, meubilair van kopen of een computer aanschaffen. 900 euro was in 2013 ook de gemiddelde aftrek levensonderhoud kinderen. Maar dat bedrag is verleden tijd. Door hervormingen van kindregelingen kunnen een kwart van de huishoudens geen beroep doen op deze aftrek.
En wie zijn hiervan vooral de dupe? Dat zijn gescheiden mannen die kinderalimentatie betalen, terwijl de kinderen bij de ex-partner wonen. Door diverse maatregelen was deze aftrek de laatste jaren al versoberd en konden minder huishoudens ervan profiteren. De broekriem moet dus steeds verder worden aangehaald. Niet alleen voor gescheiden mannen.
Heeft u vragen over zwart sparen in Zwitserland, over de belastingregels voor dga’s en over de aftrek levensonderhoud kinderen? Neem dan contact op met Koppel Belastingadviseurs.