Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Deadlines: belastingaangifte, geruisloze inbreng en de WBSO

De campagneposters zijn zichtbaar op straat: ‘Vaarwel blauwe envelop’. De overheid gaat steeds meer digitaal. Dus is het niet de blauwe envelop die op de deurmat ploft, maar digitale post in uw mailbox. Dat de campagne nu te zien is, komt omdat het moment van het invullen van de belastingaangifte nadert. Daarover, en over andere deadlines, meer in deze nieuwsbrief.

1) Doe belastingaangifte vanaf 1 maart

Wie niet kan wachten, kan vanaf 1 maart aanstaande aangifte doen over de inkomstenbelasting van 2015. Dat kan, ja heel hip, met de aangifte-app en al weer wat ouderwetser via de online aangifte op Mijn Belastingdienst. Wie zich nog niet thuis voelt in de digitale wereld, kan gebruikmaken van de traditionele blauwe envelop die voor de zekerheid naar iedereen wordt gestuurd. Stressen is dus overbodig.

2) Belastingaangifte: 1 april wordt 1 mei

Vorig jaar werd de deadline van de aangifte van de inkomstenbelasting verschoven van 1 april naar 1 mei. Ook dit jaar is dat het geval. Maar hoe eerder u uw belastingaangifte invult en verstuurt hoe eerder u ook geld terugkrijgt van de belasting. Nooit weg.

3) 30 maart: geruisloos inbrengen naar een bv

Als een echte ondernemer bent u natuurlijk op zoek naar de fiscale voordelen. Het omzetten van een eenmansbedrijf, vof of maatschap naar een besloten vennootschap (bv) sluit naadloos aan bij dit streven. U kunt dit ruisend inbrengen of geruisloos. Had u al in 2015 voor 30 september in een intentieverklaring besloten om dit geruisloos te doen, dan hoeft u op het moment van inbreng geen belasting te betalen over de fiscale en stille reserves en goodwill. Uiterlijk wanneer moet dit gebeuren? U heeft tot en met 30 maart de tijd om een bv op te zetten en de onderneming in te brengen.

4) Omzetten naar een bv? Denk aan de intentieverklaring

U wilde uw eenmanszaak omzetten naar een bv, maar u bent in 2015 de intentieverklaring vergeten? Geen nood. Doe dit nog voor 30 maart aanstaande. Dan kunt u in ieder geval daar per ingang van dit jaar van profiteren. Aan u om uit te zoeken of u ruisend of geruisloos overgaat. Kiest u voor ‘ruisend’ dan heeft u niet zoveel tijd als bij de geruisloze optie. U moet met het geheel dan klaar zijn voor 30 juni.

5) Onderzoeksgeld nodig? Doe een beroep op de WBSO

Als het kan, helpt de overheid Nederlandse bedrijven een handje. Bent u starter, een zelfstandige zonder personeel, een mkb-bedrijf, ja zelfs een multinational? Dan lonkt voor u de WBSO. Dit is een subsidiepot voor de uitvoering van onderzoeksprojecten – en het budget is voor 2016 in totaal 1.151 miljoen euro. Hiermee stimuleert het ministerie van Economische Zaken bedrijven om meer geld te steken in onderzoek. Wilt u hiervoor in aanmerking komen dan moet u voor 30 maart een aanvraag in te dienen. Publieke instellingen vallen buiten de WBSO, helaas.

Problemen met uw belastingaangifte? Meer weten over de geruisloze inbreng? Wilt u een beroep doen op de WBSO?

Send this to a friend