Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

De Panama Papers, hoe nu verder?

De Panama Papers zijn van de voorpagina’s verdwenen. Hoe de rijken der aarde hun vermogen weten op te krikken is nu bekend. Weliswaar volgens de wet, maar aan gevoel van ethiek schort het. Het woord is nu aan de politiek om de belastingontduiking/ontwijking aan te pakken. Na de Panama Papers zijn de regeringen tot een aantal afspraken gekomen. Nu is het de vraag of die gaan werken.

Wat ook niet de schoonheidsprijs verdient, is de handelwijze van belastingadvieskantoren. Bij de Belastingdienst staan circa honderd kantoren bekend die voor hun cliënten voor duizenden euro’s aan aftrekposten hebben verzonnen. Deze belastingplichtigen en hun adviseurs komen straks van een koude kermis thuis. De fiscus denkt voor miljoenen aan naheffingen en boetes te kunnen opleggen. Het is dus van belang om met een betrouwbare belastingadviseur in zee te gaan. Maar waaraan herkent u adviseurs die het spel wel volgens de regels spelen?

Het verzet tegen belastingontwijking/ontduiking

Al voor het nieuws van de Panama Papers kwam de Europese Commissie met maatregelen en regels om belastingontwijking aan te pakken. De publicatie van de Panama Papers begin april maakt de noodzaak hiervan voor iedereen duidelijk. Na dit lek stelde Brussel voor dat grote bedrijven meer transparant moeten zijn over hun belastingen. De EU-commissaris van Mededinging zei ernaar te streven dat concerns belasting betalen in het land waar ze winst maken.

Maar het verzet is groot. Van al deze plannen komt lang niet altijd wat terecht. Dat bedrijven er niets in zien, is nog niet eens zo verwonderlijk. Die zoeken immers de plekken in de wereld op waar het belastingklimaat het meest gunstig is. Maar ook regeringen zijn er niet happig op. De EU-lidstaten, waaronder Nederland, zwakken de plannen van de Europese Commissie maar al te graag af. Ze zijn bang om hun positie als vestigingsland voor multinationals kwijt te raken en daardoor inkomsten mis te lopen.

Regeringen hebben vaak mooie woorden, maar in de praktijk brengen ze die niet in uitvoering. Gunstige belastingregels zijn immers het middel om multinationals binnen te halen. En zo slinkt de kans dat er daadwerkelijk wat gebeurt tegen belastingontwijking/ontduiking.

Hoe herkent u een betrouwbare belastingadviseur?

De fiscus heeft de jacht geopend op ongeveer honderd malafide belastingadviseurs die frauderen met de aangiftes van hun klanten. Zij sjoemelen met aftrekposten, waar de cliënt niet altijd kennis van heeft. De belastingadviseur kan een mooi bedrag verdienen voor het lucratieve werk en de klant is blij met de lagere belastingafdracht. Maar zit straks wel opgescheept met een boete, terwijl de adviseur is gevlogen.

Wilt u zeker weten dat u te maken hebt met een betrouwbare belastingadviseur? Een goed kantoor, inderdaad eentje als Koppel, is aangesloten bij het Register Belastingadviseurs, een beroepsvereniging waarvan de leden moeten voldoen aan een lijst van voorwaarden en bepalingen. Van belang is ook dat bij het kantoor hoogopgeleide en gecertificeerde professionals werken. Juist die zitten bij Koppel. Tenslotte bestaat er het convenant Horizontaal Toezicht, een pakket van kwaliteitseisen die de Belastingdienst en het Register Belastingadviseurs hebben opgesteld. U raadt het al, Koppel heeft dat keurig ondertekend.

Herkent u een van deze namen?

De Panama Papers houden de gemoederen flink bezig. Dat zal nog wel een flinke tijd doorgaan, maar voor een aantal mensen komt het nu wel heel erg dichtbij. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft op 9 mei 2016 om 20.00u namelijk een lijst van 200.000 namen gepubliceerd. Die staan er gekleurd op.

Bent u benieuwd of u bekenden tegenkomt? Dan kunt u hier even grasduinen in de lijst.

Wilt u meer weten over de maatregelen naar aanleiding van de Panama Papers? Of bent u benieuwd naar onze werkwijze? Neem dan contact met ons op.

Send this to a friend