Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

De goede bedoelingen van de Europese Commissie

Goed voor de burgers, goed voor het midden- en kleinbedrijf en goed voor multinationals. Althans als we de Europese Commissie moeten geloven. In een filmpje wordt verteld welke voordelen het nieuwe plan van de EC heeft om de kosten van het eigen vermogen aftrekbaar te maken in de vennootschapsbelasting. Mooie reclame, maar hoe zit het nu precies met dit voorstel?

In eigen land blijkt de Belastingdienst miljoenen euro’s extra te incasseren door bij de bijtelling de adviesprijs van een auto aan te houden en niet de verkoopprijs. Dat stelt de stichting Bijtellingretour.nl naar aanleiding van eigen berekeningen. De Vereniging van Zakelijke Rijders is op zijn zachtst gezegd niet blij met de vermeende hogere bijtelling.

EC: Kosten eigen vermogen aftrekbaar

De Europese Commissie komt met het volgende plan: bedrijfsfinanciering met eigen vermogen moet aftrekbaar worden voor de winst- of vennootschapsbelasting. Momenteel is alleen de rente over het vreemd vermogen aftrekbaar. Het voorstel past in de plannen van Brussel om te komen tot een gemeenschappelijke Europese grondslag voor de winstbelasting.

De gemeenschappelijke grondslag voor de vennootschapsbelasting, ook wel de Common Corporate Tax Base genoemd, geldt voor bedrijven met een jaaromzet van 750 miljoen euro. Kleinere bedrijven kunnen eens in de vijf jaar bepalen of ze volgens de Europese of nationale regels vennootschapsbelasting betalen. Brussel meent dat hiermee zakendoen in de interne markt eenvoudiger en goedkoper wordt en er een krachtig instrument wordt ingebracht tegen belastingontduiking. Het voorstel moet de fiscale bevoordeling van bedrijfsfinanciering met geleend geld een halt toeroepen.

Fiscus berekent adviesprijs en niet verkoopprijs

Iedereen die een auto gaat kopen, stapt met een gedachte de showroom binnen: van de adviesprijs moet wat af. De verkoper speelt het spel graag mee, geeft de toekomstige eigenaar een mooie korting en voilà: de trotse koper gaat met een goed gevoel naar huis. Een nieuwe auto, met ook nog eens een fikse korting.

Maar de kater komt later, en ongemerkt. Want de Belastingdienst gaat voor de bijtelling uit van de adviesprijs en niet de uiteindelijke verkoopprijs, waardoor de automobilist te veel belasting betaalt over zijn auto van de zaak. Dit schreef De Telegraaf in oktober naar aanleiding van onderzoek van de stichting Bijtellingretour.nl.

Het zou de schatkist miljoenen opleveren, afkomstig van honderdduizenden automobilisten. Zij betalen per jaar enkele tientjes tot ongeveer tweeduizend euro te veel aan belasting. Volgens De Telegraaf heeft de Vereniging van Zakelijke Rijders al aan de bel getrokken bij het ministerie van Financiën. Maar die zwijgt in alle talen.

Send this to a friend