Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

De beruchte blauwe enveloppe nadert zijn einde

Wie verlangt naar het traditionele wandelingetje naar de brievenbus om de belastingaangifte op te sturen, kan hier niet lang meer van genieten. Het kabinet gaat iedereen verplichten om al het berichtenverkeer van en met de Belastingdienst digitaal te laten verlopen. Kortom, de gevreesde blauwe enveloppe valt niet meer op de deurmat, maar in een digitale berichtenbox.

De maatregel moet vooral het belastingverkeer tussen de fiscus en de belastingplichtige vergemakkelijken. Precies in de lijn van het motto van de Belastingdienst: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’ De Tweede Kamer heeft het kabinetsvoorstel begin juli goedgekeurd en het wachten is nu op de stemming in de Eerste Kamer, voordat de regeling van start gaat.

Niet iedereen wordt direct verplicht tot digitale belastingaangifte

Is het dan gedaan met de wandeling naar de brievenbus? Nee, nog niet. Uit onderzoek blijkt dat 17 procent van de belastingplichtigen niet mee kan met de digitale ontwikkeling, niemand heeft die hem of haar kan helpen en niet weet waar om hulp kan worden gevraagd. Daarnaast is er een groep die bij de digitale communicatie hulp krijgt van bekenden, adviseurs of de fiscus.

Aan deze groep is gedacht. Door middel van de volgende regel. De berichtgeving geschiedt uitsluitend op elektronische wijze, tenzij de belastingplichtige aangeeft de berichtgeving per papier wil laten verlopen. Deze mogelijkheid – per post als digitaal – bestaat tot eind 2018. Dit geeft die 17 procent de tijd om over te stappen naar het elektronische postverkeer, eventueel met hulp.

Nieuw meetpunt in 2018

De groep van 17 procent krijgt tot 2018 standaard de papieren post toegestuurd en moet in dat jaar de overstap naar elektronisch zien te maken. De keuze voor berichtgeving geldt niet voor belastingplichtigen waarvoor bij ministeriële regeling is bepaald dat de berichtgeving anders dan op digitale wijze moet verlopen.

In het tweede kwartaal van 2018 gaat de regering opnieuw onderzoek doen naar de mensen die dan nog altijd vasthouden aan het met pen invullen van belastingformulieren. Wilt u meer weten over deze regel of hulp bij het digitale berichtenverkeer met de Belastingdienst? Neem voor al uw vragen direct contact op met Koppel Belastingadviseurs.

Send this to a friend