Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

De belastingtrucs van sterren als Ronaldo en Mourinho

Multinationals doen het. Politieke leiders doen het. En nu is het ook van wereldberoemde voetballers bekend dat ze het doen. Wat precies? Voor miljoenen euro’s de belasting ontwijken door geld te deponeren in belastingparadijzen. En niet alleen Ronaldo heeft hier een handje van, zo blijkt uit de Football Leaks.

Het bleek allemaal erg krap tijd te worden voor directeur-grootaandeelhouders om voor 1 januari 2017 alle handelingen rond te krijgen om te kunnen stoppen met de opbouw van het pensioen in eigen beheer. De overheid is de beroerdste niet, streek met de hand over het hart en geeft de directeur-grootaandeelhouders nu drie maanden meer de tijd om alle zaakjes op orde te brengen.

‘Ronaldo sluisde 63,5 miljoen euro weg’

63,5 miljoen euro zou voetbalvedette Christiano Ronaldo hebben weggesluisd naar de Maagdeneilanden. Na zeven maanden onderzoek onthulden verschillende internationale media en onderzoeksplatform EIC de belastingpraktijken van de grote ster van Real Madrid. Het zou hem zo’n 35 miljoen euro aan voordeel hebben geleverd.

Ronaldo zou sponsorinkomsten hebben ondergebracht bij brievenbusfirma’s op de Maagdeneilanden. Daar hoefde geen vennootschapsbelasting te worden betaald. Ronaldo is niet de enige. Manchester United coach José Mourinho gebruikte dezelfde truc. De twee treden in de voetsporen van Messi die de belasting wist te ontduiken. Hun salaris is zeker niet genoeg.

Meer tijd voor dga’s

Het laatste waar voetbalsterren aan hoeven te denken is hun pensioen. Dga’s hebben deze luxe niet. De bedoeling is dat zij geen pensioen in eigen beheer meer mogen opbouwen. Voor 1 januari zouden de dga’s alles daarvoor in orde moeten hebben gebracht. Vanwege de vele formaliteiten is deze deadline nu verschoven naar 1 april 2017.

Want het zijn nogal wat handelingen die moeten worden verricht. Er moeten een aandeelhoudersbesluit over worden genomen. In een pensioenbrief moet worden vermeld dat het pensioen in eigen beheer premievrij wordt gemaakt. De dga en de bv moeten de documenten ondertekenen. Ook de (ex-)partner moet middels een handtekening instemmen met de beëindiging van het pensioen in eigen beheer. Dus wat extra tijd is niet weg.

Wilt u weten of belastingontwijking wel zo verstandig is? Hoe u als dga alles regelt rond het stoppen van het pensioen in eigen beheer? Neem dan contact op met Koppel Belastingadviseurs.

Send this to a friend