Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Box 3-heffing

Champagne, oliebollen en vuurwerk, we associëren ze met Oud en Nieuw. Maar een jaarwisseling is ook hét moment dat uw banksaldi worden gepeild, waarna deze worden opgegeven in box 3. Hoe voorkomt u dat u een (te) hoge heffing krijgt? Wij geven enkele tips.

Huidige situatie

Door andere econmische omstandigheden biedt box 3 niet meer het voordeel dat in 2001 met gejuich werd ontvangen. Nu is er eerder sprake van het tegenovergestelde. Het werkelijk rendement is veel lager dan het fictief rendement dat door de Belastingdienst wordt gemeten. Dit komt bijvoorbeeld door de historisch lage rente en het hoge risico dat beleggen met zich meebrengt. Om over de inflatie maar te zwijgen.

Box 3

Om een (te) hoge heffing te voorkomen halen sommige mensen vlak vóór de jaarwisseling hun bankrekening(en) leeg om het vervolgens in januari weer terug te storten. Dit jaar zal de Belastingdienst extra alert zijn op deze zogenoemde ‘saldinisten’. Welke alternatieven zijn de moeite waard?

  • Aflossen privéschulden: Schulden zoals doorlopend krediet, creditcards of schulden bij webshops komen vaak met een hoge (niet aftrekbare) rente. Wanneer u de mogelijkheid heeft, is aflossen altijd een goed idee.
  • Aflossen zakelijke schulden: Het kan voordelig zijn privévermogen te gebruiken om zakelijke schulden af te lossen. Maak hierin zelf een weloverwogen afweging want deze actie is niet in alle gevallen gunstig.
  • Privévermogen overschrijven naar zakelijke rekening: Zakelijk spaargeld wordt anders behandeld dan privé spaargeld. Zelfs wanneer het rentepercentage van een zakelijke rekening lager ligt levert deze actie u een hoger rendement op.

 

Wilt u meer weten over de box 3-heffing en/of deze tips? Wij helpen u graag verder. Neem gerust contact op met Koppel Belastingadviseurs, via info@koppeladvies.nl

Send this to a friend