Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Advocatuur en fiscus: de 2 fiscale tips

En u dacht dat u de enige was die zichtzelf vragen stelde over uw fiscale keuzes. Neen, u bent niet de enige. Sterker nog; u bent met velen.

Keuzes, keuzes en nog eens keuzes
Op alle financiële vlakken loopt u tegen fiscale problematiek en met name fiscale planning aan.
Dat begint al bij leuke keuzeproblematiek, zoals het kopen van een nieuwe auto voor uw praktijk. Voorheen kwam u bij de autodealer, bestelde een nieuwe auto en sprak met de verkoper over diverse accessoires zoals de keuze:

  • 17 of 18 inch wielen,
  • Wel of geen leren bekleding
  • Een dashboard uit notenhout of een met carbonlook.

En nu? Nu zijn de vragen aan de dealer van geheel andere orde:

  • Is het een 0%, 7% ,20% of 25% auto of is het een oldtimer regeling?
  • Er zit toch wel een VAMIL en een MIA bij?
  • Of is het er een volgens de margeregeling?

Ik hoor u tandenknarsen; de lol van de emotionele keuze rondom de auto is er zo al snel vanaf.

Tip 1: Schuif geen beslissing vooruit
Eigenlijk gaat het gehele scala aan het maken van fiscale keuzes in uw zakelijke en privé huishouding de gehele tijd door. Op ieder vlak en op ieder moment komen er te nemen beslissingen op financiële vraagstukken, of u het wilt of niet. U kunt natuurlijk de beslissing een tijdje voor u uitschuiven, maar is dat handig? Een klein voorbeeldje om te laten zien dat vooruitschuiven niet handig is. Stel u heeft in privé een bankrekening met een saldo van 100.000 euro en dat staat daar al jarenlang met een rente van 1,5% per jaar. Jammer, maar u krijgt niet meer rente op dergelijke bankrekeningen. U betaalt dan in Box 3 een heffing van 1,2%. Trekt u dan de inflatie er nog van af en wat houdt u effectief over? Inderdaad; geheel niets. Uw rente wordt vrijwel geheel belast en u boert flink achteruit.

Tip 2: Stel uw arbeidsinkomen regelmatig bij
Of de vraag over de vaststelling van uw arbeidsinkomen uit uw praktijk, die vraag is wat lastiger. Gebaseerd op een gesprek in het verleden met een collega heeft u een norm gesteld voor uw arbeidsinkomen bij de BV en de fiscus was het er toen ook nog mee eens. Mooi, dat lijkt daarmee opgelost. Het tegengestelde is echter het geval. Over dit onderwerp is zoveel aan nieuwe inzichten gekomen dat u deze keuze weer gerust onder de loep moet nemen. Het scheelt u immers in potentie een enorm bedrag.

Oplossingen, oplossingen en nog eens oplossingen
Vervelend al die keuzeproblematiek, maar er is hoop. In feite zijn de oplossingen zelfs simpel.

Alle ins en outs van de financiële en fiscale zaken rondom het runnen van een praktijk enerzijds en de fiscale gevolgen in privé anderzijds hebben wij gebundeld tot een compleet geheel, waarbij wij op iedere vorm van vraagstelling een snel, gepast en to the point antwoord klaar hebben.
Uiteraard zijn die antwoorden compliance proof en kunt u zich weer gewoon richten op uw praktijk en daar de problemen van uw clienten oplossen, zoals wij uw fiscale problemen voor u oplossen.

Send this to a friend