Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

22-11-2015

Uitfasering VAR

Uitfasering VAR

Voor de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie, heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën zijn transitieplan met verschillende werkgeversorganisaties en organisaties van ZZP’ers overlegd. Hieruit is een plan gekomen dat bestaat uit drie fasen:

  1. Tot 1 april 2016 is de voorbereidingsfase
    De periode tot 1 april 2016 gebruikt de Belastingdienst om modelovereenkomsten op te stellen individuele overeenkomsten te beoordelen. Eerder werd er gesproken over 40 voorbeeldovereenkomsten maar dit idee is losgelaten. Er zullen standaard modelovereenkomsten ontwikkeld worden die breed inzetbaar zijn. De Belastingdienst wil eind november een overzicht geven van bepalingen in de modelovereenkomsten. ZZP’ers kunnen in de eerste fase nog een nieuwe VAR aanvragen.
  2. Van 1 april tot 1 januari 2017 is de implementatiefase
    De Belastingdienst zal per 1 april geen VAR verklaringen meer verstrekken aan opdrachtnemers en zullen bestaande VAR’s niet meer voor een vrijwaring zorgen voor de loonheffingen. De Belastingdienst zal tijdens deze wenperiode iets terughoudend zijn bij de handhaving van de nieuwe regels en waar nodig werkgevers ondersteunen bij de invoering hiervan.
  3. Vanaf 1 januari 2017 geldt de nieuwe werkwijze
    Het gebruik van de per 1 januari 2017 geldende goedgekeurde overeenkomsten zorgt alleen voor zekerheid als uw onderneming en de opdrachtgever volgens de overeenkomst werken. Er kan een naheffingsaanslag of correctieverplichting opgelegd worden door de Belastingdienst als er sprake is van een dienstbetrekking maar er geen loonheffingen worden afgedragen.

 

Lees hier ons vorige artikel: VAR-verklaring tot na 1 januari 2016

Send this to a friend