Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

26-04-2016

Minder geld beschikbaar voor R&D

Minder geld beschikbaar voor R&D

Doormiddel van subsidies en fiscale maatregelen helpt de overheid in Nederland door het aanbieden van verschillende ondernemersfaciliteiten en R&D. Het doel hiervan is om de concurrentiekracht van Nederland en Europa te versterken.

De afdrachtvermindering voor speur- en ontwikkelingswerk en de Research & Development Aftek zijn sinds 2016 samengevoegd en is er een fiscale regeling voor alle kosten van R&D. Met de R&D is er een extra aftrekpost voor alle (niet-loon)kosten en uitgave voor Research & Development. De overheid heeft in 2016 6,2 miljard voor R&D beschikbaar gesteld. Omgerekend naar het bruto binnenlands product (BBP) is dit 0,89 procent. Maar dit zal dalen naar 0,79 procent van het BBP vanaf begin 2017 tot en met eind 2020.

Financiële ondersteuning door provincies en gemeenten van zo’n € 250 miljoen voor R&D blijft de komende jaren ongeveer gelijk.

De Europese Unie is een andere grote financier voor onderzoek en ontwikkeling. Nederland kan de komende jaren wel rekenen op € 700 tot € 800 miljoen. Dit komt onder andere van het Horizon2020-programma. Een programma hiervan is er voor een betere toegang tot kapitaal voor ondernemers en ondersteuning van het MKB. Over maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen, zoals betaalbare duurzame energie, voedselveiligheid, vergrijzing of klimaatverandering, wil de EU dat de academische wereld en het bedrijfsleven samen gaan werken.

Engelse versie: R&D funding to be downgraded

Send this to a friend