Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

09-07-2015

WBSO en RDA samenvoegen

WBSO en RDA samenvoegen

Het kabinet heeft na onderzoek geconstateerd dat het samenvoegen van de S&O-afdrachtsvermindering (WBSO) en de Research & Development Aftrek (RDA) tot één S&O-regeling, tot financieel voordeel leidt bij de loonheffing. Deze integratie zal verder worden uitgewerkt en opgenomen in het Belastingplan 2016.

Het kabinet komt met deze beslissing tegemoet aan de kritiek op de huidige RDA. De subsidieregeling, in de vorm van lagere winstbelasting, is vaak ongeschikt voor jonge, innovatieve bedrijven, omdat zij vaak (nog) geen winst maken.

Bij het samenvoegen krijgt de RDA dezelfde grondslag als de WBSO en wordt de subsidie uitgekeerd in de vorm van een lagere loonbelasting. Op deze manier hebben meerdere bedrijven een fiscaal voordeel. Ook zal de administratieve last afnemen bij de bedrijven en de Belastingdienst. Bedrijven hoeven bijvoorbeeld niet langer een RDA-beschikking op te voeren bij hun aangifte winstbelasting.

Als de subsidie eenmaal via de loonbelasting loopt, wordt het voor de Nederlandse R&D-afdelingen van buitenlandse concerns makkelijker om de subsidie voor eigen onderzoek aan te wenden.

Lees hier eerdere artikelen!

Send this to a friend