Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Nico Koppel

15-08-2016

Aftrekbare rente op geërfde woning

Aftrekbare rente op geërfde woning

Per 1 januari 2013 zijn de voorwaarden voor aftrek van rente aangescherpt.  Kunt u de rente op een geërfde schuld aftrekken? Dit is afhankelijk van een aantal omstandigheden:

  • Bent u al in het bezit van een eigen woning met een zogenoemde bestaande eigenwoningschuld?
  • Zo ja, heeft u een overwaarde in die woning?
  • Is de waarde van de geërfde woning minimaal het bedrag van de bijbehorende schuld?
  • Wat zijn de leningsvoorwaarden van die schuld?

Geërfde woning

De rechter heeft onlangs in een dergelijke situatie geoordeeld. Na het overlijden van hun ouders, erfden twee kinderen de voormalige eigen woning van hun ouders, inclusief de bijbehorende aflossingsvrije hypotheken. In mei 2013 ging één van de kinderen in de woning wonen. Hij betaalde alle rente en wilde voor zijn helft van de eigen woning rente aftrek. De rechter oordeelde echter dat de schulden niet voldeden aan de nieuwe geldende eisen. De lenigingen hadden geen contractuele verplichting om ten minste annuïtair te worden afgelost. Het overgangsrecht was niet van toepassing op de erfgenaam, daarom was de rente niet aftrekbaar.

Als erfgenaam moet u zelf voldoen aan de voorwaarden voor renteaftrek. Het is niet relevant of de gene van wie geërfd wordt, renteaftrek had. Om als erfgenaam voor de renteaftrek in aanmerking te komen, zullen de leningsvoorwaarden moeten worden aangepast.

Heeft u hulp nodig bij het in een dergelijke situatie? Neem contact op met uw adviseur in Amsterdam, wij nemen de zorgen graag van u uit handen.

Send this to a friend