Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Willemijn Houter

21-08-2017

Aangifte per maand in plaats van per kwartaal: wel zo overzichtelijk!

De meeste ondernemers doen ieder kwartaal aangifte omzetbelasting. Heb jij al eens overwogen om dat maandelijks te gaan doen? Dat heeft zo zijn voordelen…

Stel je gaat je onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het gaat dan meestal om een eenmanszaak, VOF of een bv. De Kamer van Koophandel geeft het type activiteiten van jouw onderneming door aan de Belastingdienst, die vervolgens vaststelt voor welke belastingen je belastingplichtig bent. Het gaat daarbij meestal om omzetbelasting en eventueel vennootschapsbelasting.

Standaard per kwartaal

De Belastingdienst kiest bij de vaststelling van de omzetbelastingplicht ook direct het aangiftetijdvak. In de meeste gevallen kiest de fiscus voor aangifteplicht per kwartaal. Het staat je echter vrij om aangifte te doen per maand. Dat kan je administratiekantoor zo voor je regelen bij de Belastingdienst.

Overzichtelijkst

Aangifte per maand voor de omzetbelasting zou je snel als last kunnen zien: elke maand bonnetjes verzamelen, terwijl dat ook eens per kwartaal zou kunnen.
Maar er kleven ook een hoop voordelen aan het maandelijks indienen van de aangifte omzetbelasting. Je bent daarmee immers per maand up-to-date met je boekhouding. Daarbij heb je ook nog eens de voordelen van maandelijks afrekenen met de Belastingdienst. Daardoor lopen de bedragen niet zo hoog op; wel zo lekker voor je cashflow-planning.

Meer grip

Vele ondernemingen zijn je al voorgegaan; wanneer je je onderneming wilt aansturen op basis van actuele cijfers, dan is het maandelijks aanleveren en afronden van de administratie een eerste stap in de goede richting. Daarbij kun je na afronding van het boekjaar ook jouw jaarrekening eerder tegemoet zien; je hebt dus meer financiële grip op je onderneming!

Niet meer werk

Extra werk? Echt niet! Veel mensen vrezen dat een hogere aanleverfrequentie tot meer werk voor de administrateur (en dus een hogere rekening) leidt. Dat is niet het geval. Wél worden de administratieve werkzaamheden meer verspreid. De afronding van de werkzaamheden vindt bovendien al door het jaar heen plaats, in plaats van achteraf. Het verzoek aan de Belastingdienst om het aangiftetijdvak aan te passen is daarbij ook nog eens relatief eenvoudig; de kosten vallen dus mee.

Laat je door ons informeren als je meer financiële grip op je onderneming wilt, dan zorgen wij voor de invulling daarvan. Neem vandaag nog contact op!

Engelse versie: Why it makes sense to file monthly rather than quarterly tax returns

Send this to a friend